Tartalja: Radijacija na Kosovu bila je veća nego u Nagasakiju

radijacija
Izvor: depositphotos

Prva srpska tužba protiv NATO zbog osiromašenog uranijuma stigla je u središte Severnoatlantske alijanse u Briselu, prenosi B92.

Advokat Srđan Aleksić, koji je podneo tužbu, kazao je da će se u septembru znati da li će to da prihvate, ili će sud na osnovu dokaza koji su dostavljeni pokrenuti postupak, odnosno u slučaju presude da stupi na snagu odluka "da se to naplati".

Stručnjaci svetskog glasa utvrdili su da postoji uzročno-posledična veza sa uticajem osirumašenim uranijumom, kazao je Aleksić u razgovoru za TV Prva.

"Smatram da bi i država trebalo bi da pomogne", istakao je on i naveo da je tražio da klijent bude oslobođen sudskih taksi, jer je lečenje tih ljudi skupo.

On je naveo da bi minimum odšteta trebalo da bude 100.000 evra po osobi, i istakao je da je Tartalja za vojnike koje je branio dobio između 700.000 i milion evra.

Njegov kolega Anđelo Fjore Tartalja, koji je pred italijanskim sudovima dobio odštetu za gotovo 200 vojnika iz te zemlje, koji su se razboleli nakon što su na Kosovu bili izloženi osiromašenom uranijumu, spreman je da pomogne u srpskoj tužbi.

"Dobili smo više od 200 presuda koje su dokazale da sje osiromašeni uranijim utiče na ambijent i da je toksična materija. Tamo je bila veća radijacija nego u Nagasakiju. Sa Aleksićem želim isto da uradimo u Srbiji", kazao je Tartalja za TV Prva.

Ne radi se samo o raku, već o sličnim bolestima kao što su bolesti štitne žlezde. To su sve teške bolesti", istakao je on.

Kako ističe, problem sudskih troškova je ozbiljan, jer one koje su bolesni srečava da uđu u sudske procese.

Govoreći o ostalh 500 slučajeva koje vodi, kaže da NATO negira krivicu.

"Njih, vojnike, niko ne upozorava da će biti u ambijentu koji je zatrovan. U svakoj državi se negiraju pretnje na zdravlje i ne čudi me da se i to dešava i u Srbiji", kazao je Taralja i dodao da visina naknade zavisi od toga koliko ima naslednika porodice oštećene strane, kao i težina bolesti.