I Albanci bi da tuže NATO zbog uranijuma

bombardovanje nato
Izvor: Južne vesti

Niški advokat Srđan Aleksić koji je juče u Višem sudu u Beogradu predao prvu pojedinačnu privatnu tužbu protiv NATO, rekao je da mu se javljaju Albanci sa juga Srbije i sa prostora Kosova sa zahtevom da ih zastupa, jer su ogorčeni i spremni da na svim sudovima traže pravdu, pišu Novosti.

Aleksić je rekao i da je zastupnik svih obolelih građana, i Srba i Albanaca, jer osiromašeni uranijum ne bira nacionalnost, već jednako ugrožava sve.

“Javljaju se da ih zastupam i Albanci sa juga Srbije i sa prostora KiM, koji zasad zahtevaju anonimnost, ali su ogorčeni i spremni da na svim sudovima traže pravdu. Zastupam i Srbe i Albance, sve ljude koji su zbog NATO projektila oboleli od najteže bolesti, koji ne znaju koliko će još da žive i imaju ogromne troškove lečenja. U zavisnosti od razvoja prvih tužbi, najavilo se još više klijenata iz Metohije gde je municija sa osiromašenim uranijumom najviše korišćena. Tamo je veliki broj obolelih i rađaju se deca se teškim posledicama”, rekao je Aleksić.

Kako je najavio, narednih dana će predati i tužbe protiv Severnoatlantske alijanse i sudovima u Novom Sadu, Kragujevcu, Nišu i Vranju.

Tužbe protiv NATO podnose pripadnici vojske i policije koji su tokom rata boravili na prostorima koje je NATO zagadio radioaktivnošću, ali i civili koji su na njima nastavili da žive i od osiromašenog uranijuma stradaju i danas.

Tužbe protiv NATO potkrepljene su i medicinskom dokumentacijom i presudama italijanskih sudova u sličnim slučajevima.

"Višem sudu u Beogradu predali smo prvu tužbu protiv NATO, zastupajući oficire, policajce, vojnike i vojne rezerviste koji su 1999. boravili na KiM. Želimo da prvi moji klijenti budu kao oni koje je zastupao advokat Tartalja iz Rima. On je dokazao uzročno-posledičnu vezu osiromašenog uranijuma i specifičnih kancera kod italijanskih oficira i vojnika u misiji na KiM i izborio 181 presudu u korist svojih klijenata", rekao je advokat.

U prilogu tužbi su nalazi veštaka sudske medicine i izveštaji koji potvrđuju prisustvo i vreme boravka svakog klijenta na određenoj teritoriji koju je NATO bombardovao.

"Uzročno-posledična veza se jasno vidi, jer je Alijansa sama dala podatke koliko je municije upotrebila, gde i u koje vreme", istakao je Aleksić.

Pravo na tužbu imaju i porodice preminulih.

Advokat kaže da se bombardovanje Srbije zabranjenom radioaktivnom municijom pravno kvalifikuje kao zločin protiv civilnog stanovništva, jer se posledice delovanja takvih ubojnih sredstava ne mogu kontrolisati.

"Našu tužbu će primiti NATO kancelarija u Briselu i očekujem da će pristati da nadoknade štetu, kad su već priznali da su koristili osiromašeni uranijum. Uzročnik bolesti je isti i kod italijanskih vojnika i kod naših građana, koji ne smeju da budu diskrimisani. Njima je ugroženo pravo na život, a nijedna alijansa nije iznad toga. Predložio sam kao rešenje i medijaciju, ali ako NATO i to ne prihvati ići ćemo na sve moguće sudove", kazao je Aleksić.

Podaci NATO o, zvanično, 15 tona osiromašenog uranijuma bačenih na Srbiju, kao i lokacijama, stizali su "na kašičicu", tako da ni reakcija države nije bila brza.

"Čišćenje na Jugu Srbije je izvedeno tek 2004. i 2005. godine, pa je pitanje koliko je uranijuma od 1999. ušlo u dubinu zemlje, brzinom od jedan metar godišnje i koliko ga je ostalo na biljkama koje se koriste za ishranu", rekao je Aleksić.

laza
22. Januar 2021.
Kakva smejurija, pa šta radi advokatska komora kad ovakvi šarlatani kao Aleksić mogu da lažu narod, prvo nikada nije dokazana veza izmedju osiromašenog uranijuma i kancera...NIKADA...drugo hteli mi da priznamo ili ne NATO nas je pobedio, pobednik nikada ne plaća ništa pobedjenom, dalje, sve i da se dobiju presude, postavlja se pitanje njihovog izvršenja, ove tužbe kojima se hvališe Aleksić su najobičnija lakrdija i zaista je sramota da se neko ovako poigrava sa sudbinama ljudi i daje svakakva obećanja obolelima od kancera, ovde treba da se umeša i država i ovog čoveka spreči u prevarama. Pa on je otvoreno lagao rezerviste za dnevnice iako je i nekome ko nije pravnik bilo jasno da oni nemaju pravo na dnevnice. Uzeo je ogroman novac i sada ne pominje ništa. On je Jezda i Dafina srpskog pravosudja. Ovde moram da primetim da je srpska advokatura srozana na nulu. Poštenje joj nikada nije bilo jača strana ali ovo što rade neki samozvani zaštitnici ljudskih prava Aleksićevog profila kompromituje državu.
Xhevdet
06. Jul 2021.
Bolje uranium nego vi serbi
Denni
16. Jul 2021.
Lazo, bravo za komentar
Rekao si istinu .....
laza
04. Jul 2021.
Predomislio sam se u vezi Aleksića. NATO mora da odgovara za nepravdu počinjeni nad Srpskom narodom. Kosovo je bilo i biće sastavni deo Srbije.
Robert
16. Jul 2021.
Dokle da se lazemo ?!!!