Trajković: Situacija sa poplavama još uvek teška, uskoro se očekuje procena štete

Poplave Gračanica
Izvor: Kosovo Online

Direktor Odeljenja javnih službi u Opštini Gračanica Vladica Trajković ocenio je da je situacija u regionu reke Sitnice i dalje teška i da sada dolazi veća količina vode u selo Batuse, prenosi RTV Kim.

Trajković ističe da u selo Batuse voda dolazi iz pravca Skulaneva, Lepine i Radeva i da su mašine još na terenu.

„Mašine su tamo još. Popravljali smo bankinu u Lepini. U Radevu smo otvorili deo bankine da voda iz sela uđe u Sitnicu pošto je u tom delu došlo do opadanja nivoa reke. Radimo na tome da što više vode izvučemo ljudima iz dvorišta, da bi šteta bila što manja“, kazao je Trajković.

On očekuje da se tokom dana formira opštinska Кomisija za procenu štete u poplavljenim područjima nakon čega će biti poznato kolike su razmere štete koje je poplava napravila.

„Mi možemo da čistimo reku, kao što smo čistili na većini mesta, međutim, kada dođe tolika količina vode koju ne pamte ni ljudi od 80 godina, niti rečna korita mogu da je prihvate, onda tu ne može da se uradi nikakva preventiva“, navodi on.

Trajković kaže da se već razmatralo pitanje dezinfekcije područja koje je zahvatila voda.

„Da ljudima dezinfikujemo kuće u kojima je ušla voda, dvorišta, objekte unutar školskih dvorišta, radićemo na sanaciji svega“, navodi Trajković.

On je posebno pohvalio angažovanje radnika JКP „Ekologija“ koji su poslednjh dana pritekli u pomoć u borbi protiv poplava.