Turistički potencijal Severa Kosova predstavljen u Vrujcima

Zubin Potok - Gazivode
Izvor: TV Most

Na Sajmu seoskog turizma "Selo naš zavičaj", u Banji Vrujci, svoja iskustva i domete predstavila je poljoprivredno savetodavna stručna služba Kosovske Mitrovice (PŠS), saopšteno je danas, a prenosi Tanjug.

Navodi se da su preneli iskustva svoje značajne ulogu u unapređenju i razvoju poljoprivrede i ruralnih sredina, a da je akcenat bio na jačanju seoskog turizma u krajevima na Kosovu.

"Iskoristili smo priliku da zajedno sa dvadesetak ostalih poljoprivrednih službi iz Srbije na najbolji način približimo posetiocima Sajma potencijale i razvoj seoskog turizma iz naših predela", izjavila je direktorka PŠS Ljiljana Gvozdić.

Sajam u Banji Vrujci organizovan je kako bi se podstakao seoski turizam i predstavili potencijali ruralnih krajeva Srbije.

Ta služba svojim radom i aktivnostima pokriva područje Kosovskomitrovačkog okruga, odnosno opštine Kosovska Mitrovica, Zvečan, Leposavić, Zubin Potok i enklave u opštinama Vučitrn i Srbica.

Kako su naveli, to područje odlikuje netaknuta priroda i hrana koja se proizvodi na tradicionalan način.

Na kućnom pragu poljoprivredna gazdinstva turistima nude svoje svoje proizvode i suvenire koji su najčešće ručni rad.

Navodi se da se stočari u tom kraju uspešno bave preradom mlečnih proizvoda, ali je problem što su domaća grla retko umatičena.

"Prirodne lepote, banje Banjska i Vuča, manastiri i crkve Banjska, Sokolica, Vračevo, Devič, Devine vode, Duboki Potok, Crkva Svetog Dimitrija, stari grad Zvečan, jezero Gazivode nude široku lepezu zanimljivosti za obilazak i posetu", poručili su oni.

Na sajamskom štandu u Banji Vrujci region severa Kosova predstavio se tradicionalnim proizvodima od heljde, i domaćom projom pripremljenom na vodi, medom, zimnicom, voćnim sokovima, vinom i rakijom. Takođe i mlečnim proizvodima, sušenim autohtonim voćem i pečurkama, kao i eteričnim uljima.

Iz ove Službe podsećaju da su na prethodm Sajmu na Rudnom gde su bili prvi po uređenju štanda i za najbolje jelo.

"Trudimo se da uvek istaknemo i predstavimo lepote naših krajeva, prirodne potencijale i uslove koji su osnova za bavljenje seoskim turizmom", rekla je direktorka te Službe Kosovske Mitrovice Ljiljana Gvozdić.

Ona dodaje su proizvođači - domaćini voljni da gostima pored istorijskih znamenitosti pokažu i lepote Mokre Gore i podkopaoničkog kraja, kao i da mladima ponude aktivan odmor uz razne načine zabave, poput penjanja na Berimu, zip lajn, i uživanje na jezeru Gazivode.

Pokrovitelji Sajma u Vrujcima su opština Mionica i Ministarstvo poljoprivrede.