Tužna godišnjica: Novinari traže istinu i pravdu za otete i ubijene kolege

Ploča kidnapovanim novinarima
Izvor: Kosovo Online

Danas se navršavaju 22 godine od otmice novinara radio Prištine Đura Slavuja i Ranka Perenića, a na putu između Velike Hoče i Zočišta, mestu gde su poslednji put novinari viđeni 21. avgusta 1998. godine, i danas su se u organizaciji Udruženja novinara Srbije okupili predstavnici srpskih redakcija na Kosovu, kako bi "zatražili pravdu za sve medijske radnike koji su ubijeni i kidnapovani”.

Predsednik UNS-a na Kosovu Budimir Ničić izjavio je da od Specijalnog suda u Hagu očekuju da rasvetli sudbine nastradalih novinara.

"Znamo da je nadležan i Specijalni sud, očekujemo da nam da odgovore gde su naše kolege i ko je odgovoran za njihov nestanak i ubistva, da počinioce otkrije i najstrožije kazni", rekao je Ničić.

Specijalizovana veća u Hagu poslednja su prilika za otkrivanje istine, rekao je novinar Goran Avramović.

Istakao je da međunarodna zajednica snosi ogromnu odgovornost za nerasvetljavanje sudbine nestalih i kidnapovanih, kao i to, da se konačno dođe do epiloga tragičnih sudbina novinara.

Direktor Doma kulture Gračanica Živojin Rakočević istakao je da od istrage i rasvetljavanja sudbine ubijenih i nestalih zavisi sudbina slobode na prostoru Kosova. 

"Suštinski je važno da se poruči da na ovom pločniku počiva sloboda, ovaj glas odavde govori da tražimo nestale kolege, tražimo ljude, očeve, prijatelje koji su samo radili svoj posao", rekao je Rakočević.

Novinari RTV Priština Perenić i Slavuj su 21. avgusta, 1998. god. krenuli u manastir Svetih Vrača u Zočište, opština Orahovac, da urade prilog o oslobođenim monasima koje je kidnapovala OVK. Poslednji put su viđeni u Velikoj Hoči u prepodnevnim časovima, odakle su sa glavnog puta umesto ka Zočištu greškom skrenuli ka Orahovcu, koji je bio pod kontrolom OVK. Automobil u kome su bili, plava "zastava 128", nikada nije pronađen.

Na mestu gde su Slavuj i Perenić viđeni poslednji put više puta je postavljana ploča, kao opomena i zahtev da se otkrije istina o sudbini otetih i ubijenih novinara na Kosovu 1998. i 1999. Obeležje je mnogo puta uništavano i uklanjano, a i danas su na njemu mogli da se vide tragovi nečijeg vandalizma.