U Beču prikazan film „Republika Srpska: Borba za slobodu“

Boris Malagurski
Izvor: Facebook

Uprkos pokušajima da se spreči projekcija u Beču je proteklog vikenda prikazan dokumentarni film „Republika Srpska: Borba za slobodu“, reditelja Borisa Malagurskog.

Zajednica srpskih klubova u Beču dogovorila je, i potpisala ugovor, kao i platila sve troškove, za salu u školi u 12. bečkom okrugu, u kojoj srpska društva često održavaju priredbe, ali im je, samo par dana pred projekciju, otkazana sala.

Obrazloženje - da zbog zakazanih termina, poništavaju termin koju su sami odobrili i potpisali, u Zajednici ne prihvataju, i sa pravom se pitaju da li je takva odluka rezultat pritisaka, i ima političku, pa čak i etničku pozadinu.

Upravnici škole, pet dana pred projekciju filma, iz nerazumljivih i pravno neutemeljenih razloga, kako navode iz Zajednice, otkazali su korišćenje svečane sale, uz obaveštavanje, da zbog zakazanih termina, poništavaju odobreni termin.

“Napisali su da smo im prećutali da će to biti film Malagurskog, što je besmisleno, jer smo u zahtevu naveli da se održava filmsko veče i zabeleženo je šta nam sve treba… Škola je jasno prekršila ugovor. Nismo ljuti na školu, ljuti smo što je nama upućen mejl, očigledno prosleđen drugima, jer su nedugo posle otkazivanja pojedine organizacije, poput Bosanske partriotske lige, isti objavile. Povređeni smo što su pojedinci dobijali naše mejlove”, rekao je za Kosovo onlajn predsednik Zajednice srpskih klubova u Beču Luka Marković.

Zato mole nadležne opštinske i gradske vlasti za objašnjenje zbog čega je srpskoj zajednici zamalo onemogućeno da u prisustvu reditelja pogleda film, koji govori o priči srpskog naroda.

“Tražimo odgovor i objašnjenje, zašto su se nadležni predomislili u donošenju odluke. Da li je neko izvršio pritisak da se film otkaže i da li to znači da Srbi ne mogu da ostvare svoje prava? Verujemo da živimo u demokratskoj zemlji, u kojoj se poštuju svačija prava”, rekao je Marković.

Dodao je i da su u Zajednici, posle svega, zabrinuti za buduće aktivnosti u promovisanju srpskog jezičkog i kulturnog identiteta i građenju mostova kulture i prijateljstva između austrijskog i srpskog naroda.

Ipak, Zajednica je našla rešenje i organizovala projekciju u svojim prostorijama, i to čak u pet termina.

“Svaki termin je bio prepun. Nije bilo nikakvih problema na samim projekcijama, a bilo je čak i ljudi iz bošnjačke zajednice. Policija nas je čuvala, i hvala im na tome. Jedini incident je što je neko u kabini toaleta napisao parolu protiv Srba i reditelja, koja je prijavljena policiji”, rekao je Marković.

Ispričao je da je austrijska policija na svakih sat vremena zvala i proveravala da li je sve u redu, a kada je počela poslednja projekcija, kada je izašao da se zahvali pripadnicima policije, jedna osoba mu je, predstavivši se kao član Bošnjacke patriotske lige, pretila.

“Pitao me je - da li znate šta će biti ako uletime u prostorije Zajednice… Ignorisao sam ga, ali je on nastavio da priča policiji o tome kakav film gledamo… Okrenuo sam se i otišao, a nakon pola sata su me obavestili o grafitima. Veliko hvala policiji, jer su vrlo brzo pošto smo ih obavestili o projekcijama, poslali jedan automobile i dva policajca da nas čuvaju od početka sve dok zadnji gost nije izasao iz Zajednice”, naveo je Marković.

Reditelj Boris Malagurski izrazio je zadovoljstvo zbog toga što je film prikazak srpskoj publici u Beču, i pored pokušaja da se to spreči.

„U Beču je projekcija bila zakazana najpre u novembru u Lugner Kinu, ali su pritisci bošnjačkih lobista bili ogromni i bez obzira što ekstremisti nisu videli film, a bioskop nije imao primedbe na sadržaj, projekcija je otkazana. To prevazilazi kulturu otkazivanja, jer se reaguje na osnovu nečega čega u filmu nema. Sličnih problema je bilo i u Švajcarskoj, Nemačkoj i drugim zemljama, ali smo jednostavno našli druge sale, čiji vlasnici nisu strahovali od pretnji ili su bili odlučni u odbrani slobode govora”, rekao je Malagurski.

U Beču, kaže, je bilo takođe izazova, ali su ovog puta bili spremniji i obezbedili više alternativnih sala.

„Iza napada stoje bošnjački ekstremisti koji guraju političku agendu sa namerom da konstantno ocrnjuju srpski narod i crpe strane fondove za održavanje svog narativa. Oni su se zainatili da zabrane film, ali mi smo izmislili inat, tako da im to neće proći”, rekao je Malagurski.