U Leposaviću danas akcija dobrovoljnog davanja krvi

Davaoc krvi
Izvor: Kosovo Online

Crveni krst u saradnji sa Zavodom za transfuziju krvi iz Severne Mitrovice danas organizuje dobrovoljno davanje krvi u srednjoj školi "Nikola Tesla" u Leposaviću.

Sekretar Crvenog krsta u Leposaviću Radoica Filipović kazao je da je ovo treća akcija dobrovoljnog davanja krvi.

"Prethodne dve akcije su bile usešne, odziv je bio solidan, što očekujem i danas. Vidim da je prisutan jedan broj redovnih davalaca krvi. Zahvalio bih se svima, i želim da bude što veći odziv, jer je bitno dati krvi i pomoći nekom. Pogotovu danas gde živimo, gde nam je svakodnevno potrebna krv, da bi se spašavali pacijenti, jer imamo i veliki broj smrtnih slučajeva. Apelujem na građane da budu solidarni", poručio je Filipović.

Dr Jelena Jakšić istakla je da dobrovoljni davaoci mogu biti osobe starije od 18 godina, a mlađe od 65.

"Dobrovoljno davanje krvi je presudno za rad naše službe. Za život svih pacijenata kojima je potreban krv u bolnici. Bez dobrovoljnih davaoca, ne bi mogli ni da funkcionišemo. Uvek smo zadovoljni akcijama, na kojima se javi veliki broj ljudi sa željom da pomognu drugima i daju krv", navela je dr Jakšić.

Uz poruku "Vaših pet minuta će nekome spasiti život", odazvao se znatan broj davaoca.

Srećko Radosavljević ističe da redovno daje krv.

"Više od 20 godina daje krv. Preko 30 puta sam da. Dajem krv jer je krv potrebna zdravstvenim ustanovama. To je obaveza svakog normalnog čoveka", kazao je Radosavljević.

Vladica Lešević je do sada krv dao više od 40 puta.

"Pre svega iz humanih razloga. Malo moje krvi je nekom život ceo. To mi je podstrek tokom svih godina", rekao je Lešević.

Dobrovoljni davaoc krvi Branko Radović smatra da svako treba da izdvoji vreme i da krv.

"Ovo je moj jubilarni 40 put koji dajem krv. Svako od ans bi trebao da izdvoji 15 minuta u tri do četiri meseca izdvoji. Naše malo je nekome mnogo", poručio je Radović.

Do 12 sati prikupljeno je  preko 20 jedinica krvi.  Akcija dobrovoljnog davanja krvi trajaće danas do do 14 časova.