U Neskafi na Kosovu pronađeni tragovi hemikalija opasnih po zdravlje

neskafa
Izvor: Reporteri

Portparol Agencije za hranu i veterinu Ljamir Tači potvrdio je da je utvrđeno da su u proizvodima brenda Nestle koji se nalaze u trgovinama širom Kosova, pronađeni tragovi vodonik-peroksida, kao i da je hiljade pakovanja tih proizvoda juče uništeno, prenosi Reporteri.

Ovi proizvodi se na Kosovo uvoze iz Francuske.

Iz Agencije za hranu i veterinu potvrdili su da je inspektorima naloženo da kontrolišu uvoznike i zaustave promet ovih sumnjivih proizvoda na tržištu.

“Agencija za hranu i veterinu je 4.decembra dobila obaveštenje o sumnjama na prisustvo ostataka dezinfekcionih sredstava u mlečnim proizvodima - moguće prisustvo ostataka dezinfekcionih sredstava (vodonik-peroksid). Za proizvode marke Nestle sa rokom trajanja 26.01.2021 i 27.01.2021 zemlja porekla, Francuska. Na Kosovo se iz ove fabrike izvoze samo dve vrste proizvoda: NESKUICK SHAKE i Nescaffe Shakssimo. Odmah po prijemu obaveštenja, inspektorima je naloženo da kontrolišu uvoznika i da zaustave promet sumnjivih proizvoda na tržištu“, izjavio je Tači.

Rekao je da su u petak pronađene dve vrste proizvoda koji su uvezeni i preduzete mere za njihovo uklanjanje sa tržišta.

“U petak su inspektori pronašli dve vrste proizvoda koji su uvezeni i uvoznik je obavešten da su odmah preduzeli mere za povlačenje proizvoda Neskuik Shake 180 ml sa datumom isteka, 27.01.2021, sa tržišta. Dok drugom proizvodu sa istim problemom Nescaffe Shakissimo Espresso 180 ml ističe 26.01. 2021. nije izašao na tržište i celokupna količina je bila na zalihama. U petak je povučena celokupna količina koja je danas bila na tržištu jednog proizvoda, a zajedno sa drugom količinom koja je pronađena u skladištu juče je uništena “, izjavio je Tači.

U međuvremenu, danas je uništeno više od 2.000 komada Neskuick i više od 1.500 komada Shakssima.

Kako je rekao,uukoliko građani na tržištu nađu ove proizvode, treba da obaveste inspekciju ili Agenciju, dok oni koji su ih već kupili treba da ih vrate na mesto kupovine.