U Prištini održan biciklistički marš u okviru Dana aktivizma protiv nasilje nad ženama

Biciklistički marš
Izvor: Zeri

U okviru Dana aktivizma protiv nasilja nad ženama i devojčica u Prištini je organizovan biciklistički marš, prenosi Zeri.

Bert Rakovica, direktor organizacije "Biciklistička čuda", smatra da muškarcima treba ukazati šta predstavlja nasilje, kao i da se postojeće kampanje ne rade na pravi način.

"Mislim da je veća potreba da muškarci budu svesni nego da se devojkama kaže koja su njihova prava. Stalno radimo kampanje i fokusiramo se i na ruralna područja. Većina njih muškaraca je nasilna iz neznanja, iz slabe svesti", rekao je Rakovica.

Jedna od učesnica skupa Vjosa Mustafa očekuje da nasilje na ženama bude zaustavljeno.

"To je veoma važno s obzirom na nedavne događaje koji se, nažalost, često dešavaju u našoj zemlji. Nadam se da će ovi zločini nad ženama biti zaustavljeni", rekla je ona.

Biciklista Ideal Haziraj je rekao da na Kosovu ima mnogo žena koje se plaše da prijave nasilje ali da to treba promeniti.

"Ne samo ovi nedavni događaji, već ima mnogo drugih u kojima se žene ne izražavaju ili se plaše. Ja, koja imam dve sestre, razmišljam šta bih ako bi se to desilo njim. Počinitelje treba treba senzibilisati", rekao je on.

Analitičar Gazmir Raci smatra da institucije treba da promene pravac sistema.

"Ova aktivnost je više podizanje svesti kako bi se skrenula pažnja građana, na donosioce odluka da ovaj problem raste i da je rast ogroman. Imamo veliki broj ubistava žena", rekao je Raci.

Današnji skup organizovan je u okviru kampanje protiv nasilja nad ženama koja traje od 25. novembra, kada je i Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama i traje do 10. decembra 2022. godine na Dan ljudskih prava. Kampanja se poklopila sa dva nedavna ubistva žena koja su uzbunila javnost - ubistvom učiteljice i trudnice, a koja su počinili njihovi partneri.