U Prištini otvorena izložba "Nasilje se ne krije unutar zidova"

izložba
Izvor: www.aa.com.tr

Jednodnevna izložba "Nasilje se ne krije unutar zidova" otvorena je danas na Trgu u centru Prištine u organizaciji nevladine organizacije "Mreža žena Kosova".

Izložba ima za cilj podizanje svesti građana Kosova o nasilju u porodici kroz bliže informisanje o odgovornostima koje različite vladine i nevladine institucije imaju u zaštiti od porodičnog nasilja.

Izložba potencira važnost da i komšije treba da reaguju ukoliko čuju da se dešava nasilje, a ne da kažu "Ono što rade u svojoj kući, njihova je stvar“.

Prema izloženim podacima, 62 odsto građana Kosova doživelo je porodično nasilje tokom života. Samo u 2014. godini nasilje je doživelo 256.000 žena i 124.000 muškaraca.

Adelina Beriša iz “Mreže žena Kosova” u obraćanju medijima, izjavila je, da su tokom karantina zbog pandemije koronavirusa u periodu mart – jun, prijave policiji za nasilje u porodici povećane za 40 odsto u odnosu na isti period prošle godine.

Ona je navela da godišnje na Kosovu prosečno pet do šest žena bude ubijeno u porodičnom nasilju.

“Nadamo se da ćemo ovom izložbom podiči svest kod svih nas o borbi protiv porodičnog nasilja, pružanju zaštite žrtvama nasilja u porodici i nultoj toleranciji za nasilje u porodici”, kazala je Beriša.

Naglasila je da je kroz izložbu predstavljen kućni ambijent u kome se događa porodično nasilje, a u kome bi svaki član porodice trebalo da se oseća sigurno, a ne da to bude “ambijent u kome im je, nažalost, ugrožen život, posebno ženama i devojkama”.

“Iza imamo i stubove koji predstavljaju svaku instituciju koja ima zakonsku obavezu da štiti žrtve porodičnog nasilja. Pozivamo sve građane da iskoriste te mehanizme  i da u slučajevima kada vide da se krše ta prava kontaktiraju nas iz Mreže žena kako bi smo bi smo videli kako da adresiramo njihove žalbe”, kazala je Beriša.

Na izložbi je izložena i lista skloništa sa njihovim brojevima telefona za žrtve porodičnog nasilja, kojih ima u Prištini, Peći, Prizrenu, Đakovici, Gnjilanu, Uroševcu, Južnoj i Severnoj Mitrovici i Novom Brdu.