Protest protiv nasilja nad ženama ispred zgrade Vlade Kosova

protest
Izvor: Koha ditore

Članovi NVO “Replika” okupili su se danas ispred zgrade kosovske vlade u Prištini, u znak nezadovoljstva nedostatkom institucionalnih odgovora u slučajevima nasilja nad ženama, prenosi Koha.

Na protestu su optužili institucije da ne reaguju u odbrani ženskih prava.

Protestanti su ispred Vlade Kosova došli bicklima, kako bi ukazali da održavanjem socijalne distance poštuju preventivne mere protiv širenja kovid-19.

Inače, od početka epidemije na Kosovu zabeležen je povećan broj slučajeva porodičnog nasilja, saopštili su ranije za Kosovo Onlajn iz kosovske policije, uz napomenu da se takvi slučajevi tretiraju kao prioritetni.

“U prva tri meseca ove godine prijavljeno je oko 500 slučajeva porodičnog nasilja”, navelu su tada iz policije, što ukazuje da je nasilje u porodici tokom pandemije koronavirusa primetno povećano jer je na godišnjem nivou u poslednje tri godine kosovska policija registrovala od 1.200 do 1.900 slučajeva porodičnog nasilja. 

Prema podacima Kancelarije za informacije i odnose s javnošću kosovske policije od početka 2020. godine do sredine septembra ubijeno je 17 žena, dok su njih 56 bile izložene pokušaju ubistva.

Zbog toga je i 16. septembra, kosovski premijer Avdulah Hoti, dok je govorio na okruglom stolu "Platforme civilnog društva za dijalog", izviždan od grupe žena koje su bacale papire iskazujući svoje nezadovoljstvo zbog povećane stope nasilja na Kosovu.