Vladika Teodosije: Ispovedamo veru pravoslavnu, veru naših otaca, u vremenu kada nije lako biti hrišćanin

Vladika Teodosije
Izvor: Kosovo Online

Uprkos kiši i lošem vremenu, veliki broj vernika došao je danas na Veliki petak, u hram Svetog Dimitrija u Severnoj Mitrovici, kako bi prisustvovali službi koju je služio episkop raško prizrenski Teodosije i iznošenju plaštanice, platna na kome je naslikan Hristos neposredno nakon skidanja sa krsta.


Okupljenim vernicima, vladika Teodosije je na Veliki petak, najžalosniji dan u hrišćanstvu, kazao je o Isusovoj priči i njegovom raspeću, navodeći da je „krv jagnjetova oprala greh praoca Adama i očistila dušu svakog čoveka“.

„Danas, svi postimo i molitvama smo okruženi uz sam događaj, da bi se osećali sa gospodom i stradali sa njim i vaskrsli. Zato smo Bogu blagodarni, zato što ispovedamo veru pravoslavnu, veru naših otaca, u vremenu kada nije lako biti hrišćanin i ispovedati svoju veru. Kada bi gospod podario svima vere, ljubavi i nade, da budemo pravi hrišćani i sluge Božje“, kaže on.

Svi mi, dodaje, živimo zemaljski život, ali je on prolazan i putovanje u vremenu ka jedinom cilju – da stignemo do gospoda i da nađemo spasenje u njemu.


„Neka je svima na spasenje današnji praznik i iznošenje plaštanice, i sutra Velika subota kada nastavljamo post“, poručio je vladika.

Nakon održane službe, okupljeni su se podvlačili ispod bogato ukrašenog stola na kome se nalazi plaštanica u nadi i veri da će godina proteći pod blagoslovom raspetog Hrista.

U razgovoru sa novinarkom Kosovo onlajna većina je kazala da ovaj dan obeležava skromno, uz porodicu, molitvu i farbanje jaja, dok će u nedelju, na Vaskrs, slavlje biti veliko.

„Prepodne farbamo jaja, a sada plaštanica, eto tako, najskromnije. Tako ću i Uskrs, crkva pa porodično kući“, kazala nam je meštanka.

Predrag Jeftić kaže da su praznici rezervisani za porodicu

„Obeležavamo kao i svake godine, verski...dolazimo u crkvu, molimo se Bogu, farbamo jaja, pomaže supruga. A Uskrs porodično, s decom i unučićima“, kaže Jeftić.

Andrijana Jovanović kaže da najveći hrišćanski praznik proslavlja u sreći i zdravlju.


„Dolazimo u crkvu, kući sa porodicom, danas je post pa postimo, spremamo ručamo porodično. Obilazimo crkvu i okupljamo se porodično da farbamo jaja. Uskrs je isto porodičan, trpeza drugačija-masna, provedemo u sreći i zdravlju na najveći praznik“, kaže Jovanović.

Milodarka Mojsilović ističe da danas farba jaja jer je Veliki petak.

"Za Vaskrs sam u gostima, nisam u svojoj kući. Sestra mi je povređena, pa sam ja došla da spremam sve“, navodi Mojsilović.