U Šilovu Vidovdan proslavljen kod spomenika knezu Lazaru

Vidovdan u Šilovu
Izvor: RTV Puls

Vidovdan je danas u Šilovu po prvi put obeležen ispred Crkve Svetog Marka u čijem se dvorištu nalazi i monumentalni spomenik knezu Lazaru, prenosi RTV Puls.

Posle svete liturgije, prvi paroh gnjilanski Zoran Kovačević, obraćajući se meštanima, naglasio je da je ova svečanost organizovana u čast kneza Lazara i svih junaka koji su položili svoje živote u Kosovskom boju 1389. godine, za krst časni i slobodu zlatnu.

"Nadam se da ćemo i u budućnosti nastaviti da se okupljamo oko Svetog kneza Lazara i da se nadahnjujemo njegovim životom i delom“, kazao je paroh Kovačević.

Svečanost ispred hrama upotpunjen je kulturno-umetničkim programom u organizaciji Kulturno prosvetnog centra „Božidar Mitrović Šandor“, a direktor Mladen Stanković izrazio je nadu da će ova manifestacija postati tradicionalna.

Monumentalni spomenik knezu Lazaru nalazio se do 1999. godine u centru Gnjilanu, nakon čega je porušen, ali je zahvaljujući brizi plemenitih ljudi iz američkog Kfora spomenik spašen i sada se nalazi u crkvenom dvorištu u Šilovu.

Za sledeći Vidovdan zakazano je novo narodno okupljenje ispred crkve Svetog Marka, a domaćin te svečanosti biće Goran Stanković iz Šilova.