U srpskim sredinama na Kosovu biće upisano više prvaka u odnosu na one koji su završili osmogodišnje obrazovanje

Đaci, donacija školskog pribora
Izvor: Opština Gračanica

U srpskim sredinama na Kosovu u narednoj školskoj godini biće upisano više prvaka u odnosu na broj učenika koji su ove godine završili osmogodišnje obrazovanje, potvrdio je za Kosovo onlajn načelnik Školske uprave za Kosovo i Metohiju Ivan Zaporožac.

Kako je rekao Zaporožac, ono što je najbitnije jeste da će sve škole na Kosovu i naredne godine raditi nesmanjenim kapacitetom.

"Jako je bitno da se ni jedna škola na prostoru Kosova i Metohije ne gasi i apsolutno imamo dovoljno dece da bi nastavili u kontinuitetu rad bez ukidanja bilo kog odeljenja, a i škole", objasnio je Zaporožac.

Kako kaže, ove godine na Kosovui je 1.536 osmaka završilo svoje osmogodišnje školovanje, a u novu školsku godinu biće upisano oko 1.700 prvaka.

"Ono sa čim možemo da se pohvalimo je to da je u Kosovskoj Mitrovici prošle godine upisano 149 prvaka dok će ove godine biti upisano 200 prvaka", rekao je Zaporožac.

Osvrnuo se na pisanja medija na albanskom jeziku da će se neke od škola zatvoriti i naveo da se najverovatnije radi o školama koje pohađaju deca na albanskom jeziku.