Učešće turizma u BDP Kosova samo 1 odsto

Brezovica
Izvor: Facebook

U danu kada se u svetu obeležava Svetski dan turizma, statistika pokazuje da je uticaj ovog sektora u BDP na Kosovu svega 1 odsto, što ukazuje da je neophodna mobilizacija bez izuzetaka, prenosi Ekonomija onlajn.

Navodi se da Kosovo ima veliki potencijal za razvoj turizma, s obzirom na geografski položaj i raspoložive resurse, a najznačajniji regioni su “Turistički region Prištine”, “Turistička regija Šar-planine”, “Turistički region Anamorava”, “Alpski turistički region” i “Centralni turistički region Kosova”.

Prirodne zanimljivosti su i pećina Gadima, bifurkacija u selu Nerodimlje kod Uroševca, vodopad Miruša, izvor Belog Drima, a kada je reč o kulturno-istorijskim objektima Reporteri navodi "Kuću Prizrenske lige", koja se sastoji od lože sa muzejskom sobom, kao i polulučnog prostora sa istorijskim i etnografskim podacima i umetničkim vrednostima.

Pandemija koronavirusa imala je veliki uticaj na svetski turistički sektor, što se odrazilo i na Kosovu, s obzirom na činjenicu da su restriktivne mere koje su preduzele vlade zemalja zaustavile putovanje i tako turističkom sektoru zadale veliki udarac.

Uprkos činjenici da Kosovo ima veliku raznolikost, ostaje još mnogo posla da se uradi jer osim razvoja turizma, zaštita životne sredine je takođe od velikog značaja ako se analizira u ekonomskom kontekstu.

mara
27. Septembar 2021.
Da li Albanci uopste znaju sta je kulturno istoriski spomenik,oni kucu Prizrenske lige gde se pricalo o stvaranju velike Albanije smatraju kulturom i da prikazu posetiocima kako su ih Srbi ugnjetavali oni su se tu skupili i prizili otpor,koji su to mozgovi.