Ugostitelji: Mere nisu efikasne, a poslovna šteta velika

Ugostitelji
Izvor: Facebook

Predstavnici ugostitelja i hotelijera, koji će prisustvovati protestu predstavnika tog sektora koji je najavljen za večeras u 21.30 sati ispred Vlade Kosova, ocenjuju da delatnost kojom se bavi trpi preveliku štetu zbog antikovid mera, prenosi Ekonomija onlajn.

Direktor jednog od prištinskih ugostiteljskih lokala Fatljum Rafuna istakao je su neefikasne mere Vlade Kosova dovoljan razlog za protest.

"Ugostiteljstvo je imalo najviše gubitaka. Mere koje su sada preduzete, nisu ispravne i efikasne. Iz tog razloga organizovali ovaj protest u znak nezadovoljstva svime što se dešava", rekao je Rafuna.

On je dodao da će protest biti simboličan i miran i da ugostitelji veruju da će doći do promene sadašnjih mera u borbi protiv pandemije.

Predsednik Ugostiteljsko-turističke komore Hisen Sogojeva, mere takođe vidi kao neefikasne, i dodaje da su političke stranke prekršile svako pravilo pandemije.

"Nema više razloga za zatvaranje, kada znamo da su stranke u kampanji prekoračili svaku normu", rekao je Sogojeva.

Dodao je da se i pored obećanja ministra finansija Hekurana Muratija da će pomoći privrednicima, to u praksi ne primećuje.

"Na osnovu onoga što smo videli na terenu ništa nije definisano posebno u Zakonu o oporavku. Na poslednjem sastanku koji smo imali sa ministrom finansija Hekuranom Muratijem, obećao je da ćemo dobiti pomoć, a ništa nismo dobili", kazao je Sogojeva.

Predstavnik sektora ugostiteljstva Špat Hašani dodao je i da su kazne koje ugostitelji dobijaju nedopustive i podsetio da su iznosile i do 2.000 evra.

"Štete su bile velike i bilo je pomoći opštine i države, ali opet je to jako skromna pomoć sa kojom nismo mogli da nadoknadimo  štetu koju trpimo sve ovo vreme", dodao je Hašani.