Ugostitelji traže oproštaj kazni izrečenih zbog nepoštovanja antikovid mera

Kafići
Izvor: GazzetaExpress

Nepoštovanje antikovid mera koje je uvela kosovska vlada kažnjava se od strane kosovske policije i inspekcijskih organa, ali predstavnici ugostiteljskog sektora smatraju da ni građani ni preduzeća ne trebaju da budu kažnjeni, prenosi Ljajmi.

Predsednik Komore hotelijerstva i turizma Hisen Sogojeva smatra da bi izrečene kazne trebalo oprostiti svima.

"Još ranije smo rekli da je odluka, koja je i danas na snazi, bila malo ishitrena, što znači da nije dobro analizirana, pa ljudi i preduzeća ne zaslužuju ovu kaznu, jer većina Evropljana danas ne nosi maske na otvorenom”, rekao je Sogojeva.

Govoreći o novim merama, Sogojeva je rekao da bi građani trebalo da obezbede dokaze o vakcinaciji ili negativan test kada je reč o boravku u zatvorenim prostorijama, kako se vlasnici ne bi osećali neprijatno.

„Apelujem na građane da budu savesni, jer nije dobro ići u lokal ako nisu vakcinisani, ili nemaju negativan test. Nije dobro da se vlasnici kafića i barova postavljaju u nezavidne položaje, i da poštuju pravila, ali i da menadžeri traže te dokaze”, poručuje Sogojeva.

Menadžer jednog od kafića u Prištini Kastriot Januzaj, kaže da su, zbog ograničenog kapaciteta, tokom ovog meseca radili sa velikim gubicima.

On ističe da je lokal u kojem radi kažnjen sa 500 evra, ali da ima i drugih objekata kojima su izrečene kazne do dve hiljade evra.

Januzaj smatra da te kazne treba oprostiti, jer vlasnici lokala nisu u mogućnosti da pokriju te dodatne troškove.

„Tokom septembra, skoro ceo mesec, radili smo sa prepolovljenim kapacitetom, gde nam je unutra bilo zabranjeno da radimo i mogli smo da radimo samo na otvorenom prostoru. Nije bilo posla, jer su večeri bile hladne. Kazne koje smo dobili bi trebalo da nam oproste, jer imamo druge obaveze i teško ćemo i to platiti”, zaključio je Januzaj.