UNDP i italijanska ambasada na Kosovu potpisali sporazum o poboljšanju uslova za zapošljavanje mladih

Antonelo De Riu i Maria Suokko
Izvor: UNDP

Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) i Ambasada Italije na Kosovu potpisali su danas sporazum o saradnji u podršci mladima iz svih etničkih zajednica na poboljšanju uslova za zapošljavanje kroz niz prilagođenih obuka za digitalne veštine.

Kako je saopštio UNDP, da bi se rešio jaz u digitalnim veštinama na tržištu rada, na osnovu povratnih informacija dobijenih od kosovskih preduzeća, više od 150 mladih ljudi na Kosovu će dobiti pristup raznim obukama za sertifikaciju i izgradnju karijere u narednih 12 meseci.

Paketi obuke uključuju mobilne aplikacije, veb razvoj, inženjering podataka, umrežavanje, digitalni marketing i digitalni dizajn. Neki treninzi će imati poseban fokus na potrebe turističke privrede u cilju povećanja konkurentnosti i produktivnosti.

"Sa sve većom digitalizacijom ekonomije, postoji snažan potencijal za Kosovo da ubrza rast vođen privatnim sektorom, uključujući i sektor turizma i da iskoristi mogućnosti u regionu, Evropi i šire. Ubrzanje digitalne transformacije zahteva, međutim, raznovrsniji, specijalizovaniji i agilniji skup veština", navodi se u saopštenju.

Italijanski ambasador Antonelo De Riu je naglasio da je takva vrsta inicijative preko potrebna za međuetnički dijalog i promociju radnih prilika za mlade generacije.

"Predmetni projekat takođe ima prednost fokusiranja na specifično područje, digitalne kapacitete, za kojima postoji značajna potražnja, uključujući i italijanska preduzeća. Na kraju, ali ne i najmanje važno, program je u skladu sa nedavnom inicijativom pomoći (NaturKosovo) koju je pokrenula naša razvojna agencija (AICS) i fokusiran je na održivi turizam", kazao je De Riu.

Stalna predstavnica UNDP Marija Suoko, istakla je da digitalizacija predstavlja mogućnosti bez presedana za ubrzanje održivog razvoja

"To progresivno menja način na koji radimo, način na koji pristupamo uslugama i međusobno komuniciramo. Podrška mladima, širom zajednica, da steknu tržišne meke i tehničke veštine je od kritične važnosti za omogućavanje dvostruke tranzicije Kosova, digitalne i zelene, gde sektor turizma ima ogroman potencijal", rekla je Suoko.