UNDP o obnovi Kulturnog centra Redžep Mitrovica: Naziv ustanove promenjen nakon rekonstrukcije

Kulturni centar Redžep Mitrovica u Južnoj Mitrovici
Izvor: Kosovo Online

Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) na Kosovu saopštio je da je projekat obnove Kulturnog centra u Južnoj Mitrovici, koji danas nosi ime Redžepa Mitrovice, sproveden krajem 2000. i početkom 2001. godine, a da je opština promenila naziv te ustanove tek nakon što je obnova, u koju su bile uključene UNDP i Evropska agencija za rekonstrukciju (EAR), završena.

"U vreme renoviranja i zvanične inauguracije maja 2001. godine, zgrada je nosila naziv Kulturni centar Mitrovice. Nakon angažovanja UNDP i EAR u renoviranju, opština je promenila naziv", navodi u saopštenju UNDP koji, kako kažu, želi da pruži pojašnjenje i dodatne informacije kao odgovor na nedavne članke u kojima se pominje renoviranje Kulturnog centra u Mitrovici.

Navode da je obnova Kulturnog centra u Mitrovici obavljena krajem 2000. i početkom 2001. godine u okviru projekta Programa zapošljavanja i rehabilitacije sela koji je sprovodio UNDP, a finansirala EAR.
 
"UNDP oštro osuđuje antisemitizam, ksenofobiju i mržnju, u svim njihovim manifestacijama, uključujući rastuću netoleranciju i diskriminaciju prema etničkim manjinama i zajednicama u ranjivim situacijama. Posvećeni smo promovisanju i zaštiti ljudskih prava i osnovnih sloboda za sve, dostojanstva i borbi protiv dezinformacija i govora mržnje", navodi se u saopštenju UNDP.

Podsetimo da su UNDP i EU obustavile nedavno projekat rekosntrukcije kuće Džafera Deve u Južnoj Mitrovici, nakon što su reagovale brojne javne ličnosti, političari i naučnici, kao i društveni delatnici iz Srbije i međunarodne zajednice, koji su osudili takav projekat i podsetile na Devinu negativnu istorijsku ulogu u Drugom svetskom ratu i saradnju sa nacistima. Upućeni su takođe podsetili da Džafer Deva nije jedina takva ličnost koju Kosovo pokušava da rehabilituje i da mnoge ulice i institucije na Kosovu nose imena osvedočenih saradnika nacista, a da je jedan od primera i Kulturni centar u Južnoj Mitrovici koji nosi ime Redžepa Mitrovice.