UNS i UNS na Kosovu: Hakerski napad na sajt Kosovo onlajn grubo kršenje slobode novinarskog rada

UNS
Izvor: UNS

Udruženje novinara Srbije (UNS) sa svojim ogrankom na Kosovu traži od policije i Tužilaštva za visokotehnološki kriminal da hitno utvrde ko stoji iza hakerskih napada na sajt Kosovo onlajn. UNS je posebno zabrinut što su se napadi desili u vreme kada je kosovska policija sprovodila akciju u Severnoj Mitrovici i Zvečanu, pa je informisanje brojnih posetilaca ovog sajta o događaju od velikog interesa za javnost bilo otežano ili nemoguće, stoji na zvaničnom sajtu Udruženja novinara Srbije.

Sajt je juče od 15 do 17 sati bio nedostupan, tokom večeri tehničari su uspeli da stabilizuju njegov rad, a tek oko 21 sat ponovo je bio dostupan.

„Napadi su počeli tokom jutra, bilo je zastoja u radu. Nikada do sada nismo imali ovako ozbiljan udar. Oko 15 sati više nismo mogli da se izborimo sa napadima. Naši tehničari su locirali odakle dolaze napadi i oko toga nemamo dileme. Ostavićemo istražnim organima da to i potvrde“, izjavio je za UNS odgovorni urednik „Kosovo onlajn“ Miloš Garić.

Garić kaže da se radilo o DDOS napadima koje nijedan sajt ne može da izdrži. Ipak, naglašava da će redakcija nastaviti da radi svoj posao kao i do sada.

U toku je prikupljanje tehničke dokumentacije i napad će biti prijavljen policiji.

UNS sa svojim ogrankom na Kosovu ističe da ovi napadi nanose štetu redakciji “Kosovo onlajn”, njihovim posetiocima i predstavljaju grubi napad na slobodu novinarskog rada.

Ja
14. Oktobar 2021.
To nije dobro sto rade smetaju narodu novinarima jer je to vazno za njihov rad to treba neko te hakere spreciti !!!