Članovi UNS na mestu otmice Slavuja i Perenića: Jasno je da su oni koji zataškavaju zločin odgovorni

Članovi UNS na mestu otmice novinara Đura Slavuja i Ranka Perenića
Izvor: Kosovo Online

Članovi Udruženja novinara Srbije i ogranka UNS na Kosovu okupili su se danas ispred spomen obeležja, na mestu gde su pre 23 godine poslednji put u blizini Orahovca viđeni oteti novinari Radio Prištine Đuro Slavuj i Ranko Perenić i uputili zahtev da se ponovo pokrene istraga.

Predsednik UNS Živojin Rakočević kazao je da je sa tog mesta počeo sunovrat novinarske profesije i podsetio na 17 medijskih radnika koji su stradali na Kosovu radeći svoj posoao.

"Ključno i osnovno pitanje je kako je moguće da posle više od dve decenije živimo u sistemu koji nije sposoban da izvede pred lice pravde bilo koga koji je u neku ruku odgovoran za ono što se dogodilo sa 17 naših kolega. Potpuno je jasno da je sistem koji je sposoban da zataška prikrije i ćuti zločin nad ovim žrtvama apsolutno odgovoran za sve ovo", poručio je Rakočević.

On je podsetio i da je sedam puta je rušena spomen tabla koju su kolege Slavuja i Peranića postavljale na mestu otmice.

"Ono što je fenomen da je posle svakog rušenja i podizanja ove table bilo više slobode i da smo mi profesionalci svaki put odlučivali da ćemo ići korak dalje od pretrage za ostacima automobila do bilo kakvih informacija koje smo prukupljali  da sazanamo šta se to desilo", kazao je Rakočević.

Novinari Đuro Slavuj i Ranko Prenić su nestali  21. avgusta 1998. godine, kada su krenuli u manastir Sveti Vrači u Zočištuda da urade priču o povratku otetih monaha. Viđeni su u Velikoj Hoči u prepodnevnim satima, odakle su greškom krenuli ka Orahovcu, koji je tada bio pod kontrolom OVК.

 Do danas njihove porodice nemaju zvanične informacije o nestanku i sudbini dvojice novinara.

Ja
21. Avgust 2021.
To su oni i niko drugi teroristi u bice najgori u celom svetu!!!!
Ja
21. Avgust 2021.
Pravde treba biti narod ceka oni nisu
bili nizasta krivi pravda treba biti narod nisu bili krivi!!!!