UNS: Sindikat RTK traži poništavanje Konkursa za direktora programa na srpskom jeziku

UNS
Izvor: RTV

Udruženje novinara Srbije saošptilo je da je Sindikat radnika Radio-televizije Kosova (SPERTK) u pismu Upravnom Odboru RTK zatražio poništenje konkursa za izbor direktora programa na srpskom jeziku, koji se emituje kanalu RTK2, zbog, kako se navodi, "nepravilnosti i kršenja propisa za izbor menadžmenta".

Sindikat radnika RTK, ističu iz UNS-a, tvrdi da članovi Radne grupe za izbor direktora ne poseduju novinarsko iskustvo, iako se u pozivu za njeno formiranje jasno navodi da članovi moraju biti medijski profesionalci, kao i priznati predstavnici nevladinog sektora.

"Imamo zamerku na sastav, odnosno na izbor članova i predsednika Radne grupe. Niko od članova Radne grupe, uključujući i predsedavajućeg, nema medijsko/novinarsko iskustvo. Član Radne grupe je student druge godine, rođen 1995. godine. Postavlja se pitanje, gde i u kojoj ustanovi student bira, odnosno ocenjuje kandidate za mesto direktora, a posebno rukovodioca značajne institucije kao što je RTK", navodi u saopštenju SPERTK-a u koje je UNS imao uvid.

Predsednica Radne grupe, kako se ističe u saopštenju, članica je Nevladine organizacije koja je "u proteklom periodu dodelila nagradu jednom od kandidata za direktora RTK2, što bi moglo da predstavlja sukob interesa", a u pismu Upravnom odboru RTK navodi se i da je "član Radne grupe prilikom
ispitivanja kandidata predložio tačan odgovor, što je u suprotnosti sa propisom".

SPERTK ističe da čvrsto veruje da je Radna grupa nekompetentna, neprofesionalna i pristrasna.

SPERTK smatra da Upravni odbor RTK treba da poništi Konkurs za direktora programa na srpskom jeziku i da raspiše novi u zakonskom roku.

U zavisnosti od odluke Upravnog odbora RTK, SPERTK će se, kako je najavljeno, obratiti Ministarstvu rada, odnosno Inspektoratu rada.

Udruženje novinara Srbije (UNS) na Kosovu uputilo je pre više od nedelju dana zahtev generalnom direktoru Radio-televizije Kosova (RTK) Škumbinu Ahmetdžekaju da bude informisano u vezi sa procesom izbora direktora RTK2.

Udruženje je tražilo informacije o kandidatima, odnosno kopije stručnih biografija prijavljenih na konkurs, kao i obaveštenje o terminima razgovora sa kandidatima na kojima bi njegovi predstavnici prisustvovali.

Međutim, UNS na Kosovu ostao je uskraćen za informacije, ali i bilo kakav odgovor generalnog direktora RTK Škumbina Ahmetdžekaja.

Inače, dosadašnji direktor RTK2 Željko Tvrdišić okončao je trogodišnji mandat i odbio ponudu da nastavi rad na televizijskom kanalu na srpskom jeziku zbog, kako je naveo u pismu generalnom direktoru RTK Škumbinu Ahmetdžekaju, neprihvatanja cenzure.