Uzrok masovnog trovanja pre mesec dana u Prištini ešerihija koli

Hrana
Izvor: GazzetaExpress

Žena koja se u poslednjih mesec dana lečila od trovanja na Univerzitetskom kliničkom centru u Prištini preminula je početkom ove nedelje, a porodica nesrećne žene krivi restoran u Prištini u kojem se pre mesec dana dogodilo masovno trovanje, prenosi Gazeta ekspres.

Policija je pokrenula istragu, dok je Agencija za hranu i veterinu uzela uzorke za testiranje iz restorana, od kojih su neki pokazali prisustvo bakterije Ešerihija koli koja može dovesti do smrtnog ishoda.

Sumnja se da je ručak koji je pre mesec dana nesreća žena pojela u restoranu u Prištini najpre izazvao trovanje, a na kraju i smrt H.Š.

Hrana je naručena 3. septembra, dok su se zdravstveni problemi onih koji su jeli hranu naručenu iz restorana pojavili u ranim jutarnjim satima 4. septembra.

Porodica je zatražila pokretanje policijske istrage ovog slučaja, dok je po nalogu tužioca pokrenut slučaj kao „istraga o smrti“.

Osim policije i tužilaštva, istragu je sprovela i Agencija za hranu i veterinu.

Portparol Agencije za hranu i veterinu Ljamir Tači je rekao da su otrovane osobe konzumirale hamburgere sa sosom, crvenim mesom, belim mesom i mešanom salatom.

On je istakao da je u inspekcijskim pregledima koji su obavljeni u restoranu utvrđeno da su higijensko-sanitarni uslovi na prosečnom nivou.

Prema njegovim rečima, restoran je bio privremeno zatvoren, kako bi se sprečilo trovanje drugih ljudi, do potpune identifikacije faktora koji su mogli uticati na trovanje.

„Kako bi se sprečilo da se druge osobe mogu otrovati i na osnovu činjeničnih podataka na mestu događaja, subjekt je privremeno zatvoren, do potpune i tačne identifikacije faktora koji su mogli uticati na trovanje. Subjektu se naređuje da poboljša higijenske uslove, uslove skladištenja, sistematizaciju i organizaciju proizvoda na osnovu njihove prirode i odredišta, potpuno eliminisanje svih mogućnosti koje se mogu pretvoriti u unakrsnu kontaminaciju“, rekao je Tači.

On je istakao da je uzeto šest uzoraka iz različitih namirnica i 15 briseva iz kuhinjskog prostorija i alata za rad.

„Od 15 uzetih briseva, četiri su pozitivna na Ešerihiju koli, dok su kod šest uzoraka uzetih iz hrane pronađene žive mezofilne bakterije“, rekao je on.

Tači je naveo da je nakon datog roka i objavljivanja fizičko-hemijskih i mikrobioloških analiza, restoran ponovo pregledan, odakle je utvrđeno da su se uslovi poboljšali prema naredbama i isti je ponovo otvoren odlukom inspektora.

On je istakao da je prema zakonu o hrani i drugim podzakonskim aktima protiv predmetnog subjekta pokrenuta prekršajna prijava.

Podsećamo, grupa od 85 osoba se pre mesec dana otrovalo hranom u selu Trudna kod Prištine, a 15 njih je zatražilo medicinsku pomoć. Ženi H.Š. je stanje bilo jako loše i ona je preminula početkom ove nedelj, dok su se ostali uspešno oporavili.