Vatrogasci najavljuju proteste ukoliko njihovi zahtevi ne budu ispunjeni

vatrogasci-pozar-vatra-gasenje-vatre
Izvor: RTV

Sindikat vatrogasaca Kosova zahteva da se na današnjoj sednici Skupštine, na kojoj se očekuje glasanje o budžetu za 2021. godinu, zaštite interesi vatrogasne službe i ispitaju mogućnosti za obezbeđivanje budžetskih sredstava, prenosi Koha.

Otvorenim pismom upućenim institucijama, sindikat je izrazio nezadovoljstvo i istakao da se zahtevi vatrogasaca godinama zapostavljaju i da ih je svaka prethodna vlada zanemarivala.

"Sindikat vatrogasaca, godinam identifikuje probleme i prekršaje počinjene nad ovom kategorijom zaposlenih, obraćali smo vam se da rešite probleme i zaustavite kršenja i diskriminaciju, obezbedite uslove za rad, brinete o zdravlju vatrogasaca, ali smo službi uvek davali prioritet i značaj.

Još jednom vam se obraćamo i molimo vas, da ovaj put ne ćutite, već da dignete svoj glas i budete podrška vatrogasnoj službi , čija se prava se krše godinama, da zaustave diskriminaciju, prezir i šta sve ne. Još jednom molimo sve vas, da ispunite obaveze i institucionalne odgovornosti i da se posvetite našim problemima“, navodi se u saopštenju Sindikata vatrigasaca.

Ukoliko zahtevi ne budu ispunjeni Sindikat vatrogasaca upozorava na proteste.

„Ne primoravajte nas da tražimo naše pravedne zahteve u drugim oblicima, ne primoravajte nas na protest, nije mesto vatrogasaca na ulici, već u službi građana, zato postupite po našem zahtevu, inače ćete snositi posledice. Ako Vlada ne obezbedi sredstva za ispunjavanje zakonskih obaveza, vatrogasci će protestovati, vatrogasci su izgubili strpljenje“, dodaje se u saopštenju.

Naglašava se da se sindikat godinama obraća sa minimalnim zahtevima, poput sredstva za nadoknadu rada u noćnim dežurstvima, za vreme praznika i prekovremenih sati, koja su zagarantovana važećim zakonima i pravičnim zahtevima.

U saopštenju se navodi da su iznenađeni, da niko nije bio zainteresovan za stvaranje uslova za rad vatrogasaca i legitimnih prava koja im pripadaju.

"Sve institucije su svesne problema vatrogasaca, ovaj institucionalni nemar je iritirao i izazvao nezadovoljstvo i vatrogasci nisu u stanju da se nose sa ovom situacijom. Spremni da spašavamo živote rizikujući sopstvene, ali nismo spremni da nas nemar i neodgovornost ugrožavaju bez minimalnih uslova za rad. Poslednji je trenutak da se prema nama ponesete odgovorno“, naglašava se u saopštenju.

Zahtevi Sindikata vatrogasaca su da se izjednače koeficijent i opasnost na radu sa Kosovskom policijom, da se započne sa kompenzacijom za noćni rad, praznike, prekovremeni rad, obezbede sredstva za opremu, koja je deficitarna, uključujući i ličnu opremu, kao i da se nadoknade sredstva za medicinske troškove zbog povreda na radu.