Zeka: U Prištini nedovoljan broj vatrogasaca

Lajtif Zeka
Izvor: Ekonomiaonline

Direktor Vatrogasne brigade u Prištini Ljatif Zeka rekao je da ta jedinica trenutno broji 94 člana, što je prema njegovim rečima nedovoljno, prenosi Ekonomija onlajn.

"Na celom Kosovu ima 920 vatrogasaca. U Prištini imamo oko 94, plus takođe imamo pet pripadnika za Kosovo Polje, koji su u sklopu naše jedinice, ali ni to nije dovoljno, jer bi Priština trebalo da ima najmanje 200 vatrogasaca", rekao je Zeka.

Kako je objasnio, postoji problem je sa nerešenim pravni statusom.

"Pravno gledano, pripadamo Ministarstvu unutrašnjih poslova gde primamo plate, a druge investicije od opštine. I tu je problem i nadam se da će to morati da se reši i angažuju novi radnici koji su nam potrebni, a da ne pominjem da je prosečna starost naših vatrogasaca 48 godina", rekao je Zeka.

Prema njegovim rečima, iako su prištinski vatrogasci dobro opremljeni, nedostatak ljudstva je nešto što se mora rešiti.

"Nedavno smo opremljeni novim uniformama i zaštitnim odelima, plus uskoro ćemo dobiti i nove dnevne uniforme i to je investicija. U pogledu tehničke opreme, Priština je dobro opremljena, ali nedostaju nam samo ljudi “, dodao je Zeka.

Kako je dodao, posao vatrogasca sa sobom uvek nosi izazove.

"Generalno, postoje izazovi. U svakom izlasku na teren, od jutra do večeri, imamo kontakt sa ljudima. Dešavaju se i saobraćajne nezgode. To su sve opasnosti za naše vatrogasce, a da ne pominjemo rizik od zaraze koronavirusom. Teškoće su od trenutka kada se požar dogodi. Ako se to dogodi recimo ujutru, tada nas zadesi gužva u saobraćaju, a kada idemo i do udaljenijih opština, nama je nekad potrebno i pola sata da stignemo do lokacije", istakao je Zeka.

Kako je napomenuo, dobra stvar je, sa druge strane, što je ove godine u odnosu na prošlu, bilo manje intervencija.

"Nadam se da će status vatrogasaca biti rešen, a zatim će se i drugi problemi lakše rešavati“, rekao je Zeka.