Veliko interesovanje za preventivne preglede u svim srpskim sredinama

Preventivni ultrazvučni pregledi dojke održani u KBC Kosovska Mitrovica
Izvor: Kosovo Online

U svim većim zdravstvenim ustanovama u srpskim sredinama širom Kosova danas su organizovani preventivni pregledi, a prema rečima sagovornika Kosova onlajn interesovanje građana je bilo veliko.

Preventivni pregledi su organizovani u Severnoj Mitrovici, Štrpcu, Pasjanu i Gračanici, a prema rečima čelnika ovih zdravstvenih ustanova interesovanje građana je veliko,

Direktor Doma zdravlja u Štrpcu dr Saša Krstičić kaže da se za preventivne preglede koji su se organizovali u poslednja dva meseca javio veliki broj pacijenata.

"Danas smo od 8 do 16 časova radili ultrazvučne preglede dojki i laboratorijske analize na tumorske markere prostate. Ovi preventivni pregledi organizuju se u poslednjih dva meseca, imali smo veliki broj pacijenata i ne samo za prostatu i za ultrazvučne preglede dojke koji se danas rade drugi put, mi smo radili i ultrazvučne preglede štitne žlezde, laboratorijske analize za određivanje hormona i antitela štitne žlezde, radili su se i preventiivni kardiovaskularni pregledi koji su obuhvatali pacijente nešto starije životne dobi koji imaju povećani rizik od kardiovaskularnih oboljenja  i kod njih su rađeni EKG pregledi, određivanje holesterola, triglicerida i glikemije u krvi a radili smo i stepen uhranjenosti odnosno takozvani BMI na osnovu toga se određuje da li je neko pothranjen ili preterano uhranjen odnosno gojazan a gojaznost je jedan od faktora rizika za kardiovaskularna oboljenja“, rekao je Krstičić.

Krstičić ističe da se na ove preventivne preglede pored pacijenata iz opštine Štrpce javljaju i pacijenti iz Zdravstvenog centra Prizren, Orahovca i Velike Hoče.

"Mi smo radili i radimo te preventivne preglede za naše pacijente koji gravitiraju ka Domu zdravlja u Štrpcu, međutim nama su dolazili pacijenti iz Zdravstvenog centra Prizren, Orahovca i Velike Hoče, tako da je odziv u prethodnom periodu bio dosta veliki, i danas nije bio loš odziv. Prednost je naša što mi i radnim danima možemo da uradimo te preglede. Znači ultrazvučni pregled dojke, pregled štitne žlezde, ultrazvučni pregled prostate mi smo u mogućnosti svakim radnim danom da uradimo kod pacijenata koji žele to da urade, bez zakazivanja a i sa druge strane ako lekar posumnja na neko oboljenje ovih organa svakodnevno može da se izvrši pregled, rekao je  Krstičić.

I u Opštoj bolnici u Pasjanu organizovani su preventivni pregledi za pacijente Centralnog Kosova, a odziv je bio veliki rekao je za Kosovo onlajn Dejan Jocić, načelik primarne zdravstvene zaštite u Zdravstvenom centru Gnjilane.

Jocić je naglasio da su danas zainteresovanima rađeni ultrazvučni pregled dojke i testiranje na specifični PSA antigen pomoću kojeg se može rano otkriti rak prostate.

"Pregledi se obavljaju u periodu od 8 do 16 časova. Ono što je bitno za pacijente je da u Opštu bolnicu u Pasjanu mogu da dođu u ovom periodu bez zakazivanja i bez uputa", rekao je dr Jocić. 

On je istakao da su preventivne preglede organizovali i prethodnih nedelja i tokom njih su primili više od 700 pacijenata.

"Sem ultrazvučnih pregleda dojke i testiranja na PSA antigen, odnosno ranog otkrivanja karcinoma prostate, takođe smo radili ultrazvuk štitaste žlezde, zatim hormone štitaste žlezde, merenje krvnog pritiskai šećera u krvi što je jako važno za naše pacijente. Poenta je da neku bolest otkrijemo na vreme. Mi ove pacijente obrađujemo, ukoliko je to neophodno, upućujemo ih na dalje lečenje u druge ustanove. Što se tiče laboratorije i obrade uzoraka, sem Zdravstvenog centra Gnjilane, ovde se uzorkuju uzorci pacijenata iz Centralnog Kosova, iz Štrpca. To je dokaz da je naša ustanova tehnički i kadrovski osposobljena", naveo je Jocić.

I u kliničko-bolničkom centru Kosovska Mitrovica i ovog vikenda su održani preventivni pregledi, a ove nedelje su bili ultravučni pregledi dojki za žene starije od 40 godina.

Kako je fokus Ministarstva zdravlja Srbije stavljen na preventivu, KBC Kosovska Mitrovica je jedna od 150 zdravstvenih institucija koja omogućava građanima na severu Kosova besplatne preglede bez zakazivanja i uputa.

Danas su pacijentkinje imale priliku da obave ultrazvučni pregled dojki na odeljenju radioligije u periodu od 8 do 16 časova.

Dr radiologije Branislava Cvetković rekla je za Kosovo onlajn da su današnji preventivni pregledi dojke po drugi put organizovani u ovoj ustanovi, ali ovoga puta samo za pacijentkinje starije od 40 godina.

„Imamo veliki odziv pacijentkinja, a i prethodni put je bio veliki odziv kada su se pregledali i mlađi i stariji od 40-te. Danas su uglavnom stariji od 40-te, a do 12 sati je već  50 pacijentkinja došlo na pregled. Hvala Bogu, većina od njih nema neki nalaz, preporuka za starije je da se odrade neke druge dijagnostičke metode, mamografija i kontrolni ultrazvučni pregled“ poručila je ona.

Veliki broj građana je iskoristio mogućnost preventivnih pregleda i u Gračanici, ali i okolnim mestima.

Direktorka Doma zdravlja "Gračanica" dr Mirjana Dimitrijević kaže za Kosovo onlajn da je zadovoljna odzivom građana. 

- Imali smo manje ultrazvučnih pregleda dojke i uzeli smo 15 uzoraka krvi za analizu PSA, tumor markere za prostatu. Prevencija je ključna u ranom otkrivanju najteži oboljenja i zato su ovakvi preventivni pregledi od ogromnog značaja - ističe dr Dimitrijević.

U Domu zdravlja "Ugljare" uređeno je 6 PSA testa potvrdio za Kosovo onlajn direktor dr Jordan Petrović.

Direktor Doma zdravlja u Donjoj Gušterici Saša Mladenović kaže za Kosovo onlajn da su danas izvršena 30 pregleda.

"Dom zdravlja Donja Gušterica je i danas kao i nekoliko vikenda u novembru mesecu sa zadovoljstvom učestvovao u akciji preventivnih pregleda. Danas se radio ultra zvuk dojke kao skrining za rano otkrivanje karcinoma dojke koji je vodeći malignitet kod žena, kao i PSA marker za rano otkrivanje karcinoma prostate koji spada međi pet maligniteta kod muskaraca. Imali smo oko tridesetka pacijenata", naveo je dr Mladenović.

Naglašava da će svi ultrazvučni nalazi koji bude sumnju na postojanje kancera biti upućeni na dalju i detaljniju dijagnostiku.

"Zahvalio bih se saradnicima koji su nesumnjivo dali svoj doprinos u ovome, medijima koji neprestano pišu i upozoravaju da je prevencija i rano otkrivanje najbitnija  za dalje lečenje i dijagnostičke procedure, kao i samim pacijentima čije je zdravstvena prosvećenost na sve većem nivou", kaže dr Mladenović.

Tokom oktobra i početkom novembra u Domu zdravlja u Donjoj Gušterici vikendom su rađeni i besplatni preventivni pregledi krvnog pritiska, određivanje nivoa šećera u krvi, hemoglobina i holesterola, kao i pregled štitaste žlezde.