Venci i sećanje na žrtve NATO agresije u Jagodini

Jagodina
Izvor: Serbia.com

Polaganjem venaca na spomen ploču poginulim policajcima u zgradi Policijske uprave i na spomen bistu potpukovnika Vojske Jugoslavije Gorana Ostojića, koji je poginuo o blizini kasarne "Košare" na srpsko-albanskoj granici, u školi koja nosi njegovo ime danas je u Jagodini obeležena 22. godišnjica početka NATO agresije na tadašnu Saveznu Republiku Jugoslaviju 1999. godine.

Vence i cveće su položile porodice, delegacije grada, SUBNOR-a i policije, kojih je manje bilo nego prošlih godina zbog pandemije virusa korone.

Sećanje na početak i 78 dana bombardovanja Srbije i Pomoravskog okruga, evocirao je direktor Istorijskog arhiva u Jagodini Dejan Tanić.

Tokom agresije NATO, najveće razaranje u Pomoravskom okrugu doživele su opštine Ćuprije i Paraćin.

Područje Pomoravskog okruga, za 78 dana agresije, bombardovano je 44 puta sa 161 projektilom, sedam lica je povređeno i naneta je velika šteta privrednim i društvenim objektima, mostovima, putnoj i komunalnoj infrastrukturi.

Prema podacima Civilne zaštite za Pomoravski okrug, područje Ćuprije, koja je simbol stradanja u NATO agresiji, bombardovano je 12 puta sa 60 projektila, a sam centar grada dva puta. Tokom 78 dana trajanja Jagodina je bombardovana 14 puta sa 34 projektila, Paraćin sedam puta sa 43 projektila, Despotovac dva puta sa osam projektila, Rekovac sedam puta sa sedam projektila i Svilajnac dva puta sa dva projektila.