Jovanović: Čestitka Bajdena nije diplomatski potez, traži amnestiju za NATO bombardovanje

vladislav jovanović
Izvor: Večernje novosti

Čestitka predsednika SAD Džozefa Bajdena upućena povodom Sretenja - Dana državnosti Srbije predsedniku Aleksandru Vučiću ne može se tumačiti kao primer diplomatske čestitke za nacionalni praznik druge države, ocenjuje bivši diplomata Vladislav Jovanović.

On ukazuje da se "dan radosti za drugu državu" uobičajeno koristi za ponavljanje spremnosti za unapređenje odnosa u raznim oblastima, po mogućstvu i razvijanje prijateljskih odnosa što, kako ističe, svakako nije "fokusiranost na međusobno priznanje Srbije i Kosova".

"Skoro pa nikada se diplomatska čestitka ne optereti posebnim zadatkom i to najtežim mogućim u međusobnim odnosima između Srbije i Amerike. Traženje od Srbije da se u narednom periodu posveti rešavanju pitanja Kosova na način suprotan nacionalnim i državnim interesima i njenom Ustavu, nešto je što nije uobičajeno i nije dobro da se nađe ni u jednom diplomatskom udžbeniku kao primer čestitke praznika jednoj zemlji", navodi Jovanović.

On dodaje da je posredi pitanje u čijem je, kako kaže, nastanku i trajanju Amerika direktno i najviše doprinela.

Prema njegovim rečima, sve izneseno u čestitci predstavlja pokazatelj da se Džozef Bajden nije mnogo promenio od izdanja "u svojoj ranijoj koži".

"Naprotiv, to pokazuje da on smatra da direktnim i ultimativnim pritiskom na Srbiju može da izdejstvuje maksimalni cilj za SAD i kosovske Albance - priznanje nezavisnosti Kosova", zaključio je bivši diplomata i dodao da pritisak da se prizna Kosovo označava i težnju novoizabranog američkog predsednika za amnestijom kako SAD tako i NATO pakta za sve što su Srbiji i srpskom narodu učinili u poslednjih trideset godina.

Bajden je Vučiću za Dan državnosti uputio čestitku u kojoj se potvrđuje opredeljenje SAD za podrškom pravnoobavezujućem sporazumu o sveobuhvatnoj normalizaciji odnosa između Srbije i Kosova, ali se istovremeno naglašava "fokusiranost na međusobno priznanje" Srbije i Kosova.

Ja
07. Februar 2021.
Normalizacija treba biti kada je pravda i istina na stolu srbi i srpski narod nisu bili nizasta krivi osim oni koji su u lazi verovali napali narod bez ikakvog razloga sto je i istina !!!!!!
Potok
08. Februar 2021.
Nije zločincima tvoj interes zločinci kao nato pakt i njihov vođa njemačka i amerika žele da ponize Srbe i dajim utmu deo teritorije kao što je Tito oteo srbima granice donešene u kraljevinu jugoslaviju, uzeo je srbima more celo srbi su u kraljevinu jugoslaviju doneli granice karlovac karlobag virovitica.
Miodrag iz Peći
08. Februar 2021.
Ne ostaje nam ništa drugo nego da po ugledu na Hrvasku i Azerbejdžan "Vojno-redarstveno" reintegrišemo okupirane teritorije i obračunamo sa pobunjenim narodom. Više nikakvi ultimatumi neće nas sprečiti jer su najmanje dve člsnice SB uz Srbiju a kako vidimo i EU će biti uz nas a Ameri neka se pozabave sa ANTIFA koji nisu zadovoljni sa nagradom što su srušili Trampa.