Veselji: Pripadnici KBS sve više napuštaju službu zbog loše ekonomske situacije

Afrim Veselji
Izvor: Ekonomia Online

Bivši pukovnik Kosovskih bezbednosnih snaga (KBS) Afrim Veselji kaže da to što sve veći broj njegovih kolega napušta službu treba da bude alarm za nadležne, prenosi Ekonomija onlajn.

Veselji je dodao da je napuštanja KBS bilo i ranije, ali da se u poslednje vreme broj odlazaka pripadnika znatno povećao, što po njemu, predstavlja bezbednosni rizik.

"Odlazak pripadnika KBS stvara ogroman jaz u organizaciji, jer prijem novih članova i njihova obuka zahteva vreme što predstavlja opasnost po bezbednost", rekao je Veselji.

Veselji smatra da je glavni razlog napuštanja KBS ekonomske prirode i dodaje da su u vreme dok je on bio u službi, plate bile još manje.

"Jednu godinu smo radili bez plate, a onda smo devet godina primali po 200 evra. Ideal stvaranja vojske i državu nas je održao. Sada su nove generacije drugačije. Tokm 2009. godini plate su povećane i tada su bile dobre, ali sa sadašnjom inflacijom plate pripadnika KBS su ostale veoma male", rekao je Veselji.

Dodao je da Zakonu o platama nije odredio zadovoljavajuće koeficijente za pripadnike KBS.

"Nisam zadovoljan nivoom povećanja plata, jer pripadnici KBS moraju da imaju dostojanstvenu platu, a sadašnja od 500 evra je jako mala. Vojnik treba da bude miran i da ne razmišlja o svojoj egzistenciji", rekao je Veselji.