Vinska vizija Otvorenog Balkana: Dve glavne nagrade za makedonska i sedam za vina iz Srbije

Sajam vina
Izvor: Srbija Danas/Milana Pavković

Prvi međunarodni sajam vina "Vinska vizija Otvorenog Balkana", pod pokroviteljstvom vlada Srbije, Severne Makedonije i Albanije, zatvoren je sinoć proglašenjem najboljih vina, od kojih su glavne nagrade - "Trofej Otvorenog Balkana" dobila dva makedonska i sedam vina iz Srbije, prenosi RTV.

Domaćin sajma, predsednik Udruženja vinara i vinogradara Stevan Rajta naglasio je da već za desetak dana počinju pripreme za naredni sajam, kako bi celom svetu pokazali šta "Otvoreni Balkan" još može konkretno i lepo da uradi.

''Želimo da ovo bude poseban početak nove vinske kulture u Srbiji'', rekao je Rajta i ocenio da je "Vinska vizija Otvorenog Balkana" pokazala i početak nove budućnosti za tri zemlje koje čine tu inicijativu.

Naglasio je da je na ocenjivanju bilo više od 600 vina, od kojih je 400 dobilo platinaste, zlatne, srebrne i bronzane medalje i plakete, a ocenjivao ih je međunarodni žiri sastavljen od eksperata iz celog sveta, među kojima je bilo i petoro nosilaca titule ''Master of Wine'' - najprestižnije titule u vinskom svetu.

"Dobiti dobru ocenu, međunarodnu, od takvih eksperata na čelu sa Karolin Gilbi, ekspertom za vina Balkana i Jugoistočne Evrope pomaže svim vinarima da im vina budu međunarodno prepoznata i da lakše osvoje tržište", rekao je on.

Trofeji za najbolja vina dodeljeni su u devet kategorija - crveno vino, belo, roze, oranž, slatko, penušavo, pojačano, kao i za belo i crveno vino od autohtone sorte.

Pored trofeja, 12 vina je osvojilo platinastu medalju, 85 zlatnu, 187 srebrnu, a 163 bronzanu.

"Pokazali smo da naš deo Evrope može da pokaže nešto sasvim novo lepo i elegantno. Ovo je bio poslovni sajam, vinarima smo ponudili nova tržišta, a svetu pokazali da možemo da se udružimo i stvorimo potpuno novu klimu. Takvu sliku smo i poslali u svet da želimo da širimo zajedništvo, gostoprimstvo rad i ekonomiju, da politiku možemo da ostavimo sa strane", rekao je Rajta.

Naglasio da je sajam prilika da se krene mnogo dalje i da sve bude mnogo bolje.

Podsetio je da je sajam podrazumevao i promociju hrane, koja nema veštačkih sastojaka, kao i turističku ponudu prelepog Balkana.