Visoki Dečani: Da li će pažnja biti usmerena na uništene srpske crkve i nadgrobne spomenike na Kosovu

Manastir Visoki Dečani
Izvor: Fejsbuk/Manastir Visoki Dečani

Manastir Visoki Dečani izrazio je nadu da je došao trenutak da međunarodna zajednica posveti pažnju sudbini desetina srpskih pravoslavnih crkava i nadgrobnih spomenika, koji su uništeni na Kosovu.

Visoki Dečani su na Tviteru objavili navode poslaničke grupe Evropskih konzervativaca i reformista u Evropskom parlamentu o satelitskim snimcima uništenih jermenskih crkava u regionu Nagorno Karaha i upitali da li će sada uništene srpske crkve na Kosovu dobiti zasluženu pažnju.

"Nadajmo se da će se pažnja posvetiti sudbini desetina srpskih pravoslavnih crkava i nadgrobnih spomenika koje su uništili kosovski albanski ekstremisti nakon rata 1999. i dolaska međunarodnih mirovnih snaga. Sada se suočavamo sa očiglednom kampanjom poricanja našeg identiteta i istorije", poručili su iz manastira Visoki Dečani.

Kako su iz manastira dodali u narednoj objavi, na Kosovu je uništeno 150 srpskih pravoslavnih crkava.

"Posle rata 1999. na Kosovu 150 srpskih pravoslavnih crkava su nekažnjeno srušili kosovski ekstremisti uprkos međunarodnom vojnom prisustvu i samo neke su popravljene dok mnoge još uvek leže u ruševinama 22 godine kasnije. Dokle će ovaj vandalizam biti prekriven ćutanjem", upitali su iz manastira Visoki Dečani.

U objavi se takođe dodaje se na Kosovu vodi kampanja negiranja Srpske pravoslavne crkve.

"Kosovske vlasti vode kampanju negiranja Srpske pravoslavne crkve, zakonskih i imovinskih prava, naše istorije i identiteta govoreći da su naše crkve etnički albanske. Opravdano se može postaviti pitanje zašto ste onda rušili crkve koje smatrate svojim", upitali su iz Visokih Dečana.