Visoki Dečani: Klasičnom muzikom na albanski nacionalizam

Japanska violinistkinja ispred manastira Visoki Dečani
Izvor: Twitter

Na uvreda i nacionalističke reakcije, koje su usledile neposredno nakon apela izvestioca Evropskog parlamenta za Kosovo Viole fon Kramon da se poštuje odluka Vrhovnog suda o vraćanju imovine manastiru Visoki Dečani, iz manastira je stigao neobičan odgovor.

Na zvaničnom Tviter nalogu Visokih Dečana, objavljen je snimak japanske violinistkinje, koja je posetila manastir i koja je ispred manastira odsvirala jednu muzičku numeru.

Iz manastira su poručili da taj snimak najbolje pokazuje kako se neguje svetska kulturna baština.

"Posle apela Viole fon Kramon na kosovske vlasti da sprovedu odluku Ustavnog suda o manastiru Visoki Dečani, pojavile su se nacionalističke reakcije i uvrede u nekim albanskim medijima. Odgovaramo snimkom koji prikazuje posetiteljku iz Japana, koja je pokazala kako se neguje svetska baština", ističu iz manastira Visoki Dečani.

Ovakav potez pozdravila je i Viola fon Kramon koja je u komentaru na objavu napisala da bi volela da uživa u jednom ovakvom trenutku i ponovila da je manastir Visoki Dečani "neverovatno mesto i važno za građane Kosova".

"Hvala vam za ovo! Volela bih da to čujem uživo u jednom trenutku. To je neverovatno mesto i važno za građane Kosova", istakla je Fon Kramon.