Udruženje "Alji Hadri" poručilo Fon Kramon: Nema vraćanja imovine manastiru Dečani

Viola von Cramon-Taubadel
Izvor: Wikipedia/ETH-Archiv

Na izjavu izvestiteljke za Kosovo u Evropskom parlamentu Viole fon Kramon, da Kosovska vlada mora da sprovede ustavnu presudu o vraćanju zemljišta ovom manastiru, reagovalo je Udruženje istoričara Kosova "Alji Hadri“ porukom da je odluka Ustavnog suda "neustavna i nezakonita" i da kao takva neće biti sprovedena, prenosi Gazeta ekspres.

“Viola fon Kramon treba da zna da ne treba da primenjuje ​​neustavnu i nezakonitu odluku Ustavnog suda Kosova iz maja 2016. godine o imovini preduzeća ‘Apiko’ i ‘Ilirija’, jer ona proističe iz zakona iz vremena nasilnih mera Miloševićevog doba. Protiv zakona, odluka i podzakonskih akata iz Miloševićevog doba, sve demokratske države sveta, uključujući i Nemačku, borile su se i smatrale ih diskriminatorskim“, navodi se u saopštenju Udruženja istoričara Kosova.

Oni ističu da i Viola fon Kramon, ali i svi drugi međunarodni zvaničnici treba da znaju da “manastir Visoki Dečani niko ne ugrožava i da ga ugrožava zlonamerna politika srpskog osoblja u manastiru Dečani.

“Imovina preduzeća ‘Apiko’ i ‘Ilirija" mora da se vrati na upravljanje opštini Dečani. Ta imanja pripadaju Dečanima, a ne Savi Janjiću“, napisali su dečanski istoričari.

Ustavni sud Kosova je 2016. godine potvrdio vlasništvo manastira nad 24 hektara zemlje.