Vitošević: Nevakcinisani studenti pogođeni najnovijom odlukom o ulasku na Kosovo

Prof. dr Zdravko Vitošević
Izvor: Kosovo Online

Studenti Univerziteta u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici, koji nisu vakcinisani, posebno su pogođeni odlukom kosovske vlade da na Kosovo može da se uđe jedino uz potvrdu o dve primljene doze vakcine.

Rektor Prištinskog univerziteta Zdravko Vitošević je za Kosovo onlajn pojasnio da su svi fakulteti obezbedili svojim studentima onlajn praćenje nastave, ali da je problem u polaganju ispita jer ono zahteva fizičko prisustvo studenta.

On podseća da ispitni rokovi počinju krajem januara i početkom februara i da će pratiti dalji razvoj situacije, ali da je problem što ispiti ne mogu da se polažu online.

"Pratićemo situaciju i naravno da smo tu da pomognemo našim studentima koliko je u našoj moći, ali se plašim da u februaru kada počnu ispiti jer nijedan od univerziteta u Srbiji nije akreditovan za polaganje ispita putem onlajn veze. Mi ćemo svako sesti i dogovoriti se šta možemo da uradimo", rekao je Vitošević. 

Prema njegovim rečima, odluka koju su donele prištinske vlasti je takva da sam univerzitet ne može na nju da utiče.

"To je odluka koja se ne tiče univerziteta već samog prelaska preko administrativne linije. Mi jednostavno ono što možemo da uradimo za naše studente to i činimo. Čak ni nastavnici i saradnici ne mogu da dođu bez potvrde o vakcinaciji jer odluka važi za sve. Nastavno naučno veće je zaduženo za sprovođenje nastave na fakultetima i mi to obezbeđujemo, što je najbitnije u ovom trenutku", istakao je Vitošević.