Vladika Grigorije: Govoriti što više šta srpski narod ima na Kosovu

Vladika Grigorije
Izvor: Eparhija-zahumskohercegovacka

Episkop dizeldorfski i nemački Grigorije izjavio je da je Sabor Srpske pravoslavne crkve bio iskren, sa puno slobode i dobronamernosti, te da se bavio zaštitom manastira SPC na Kosovu jer je "tu temu potencirao upravo patrijarh Porfirije", prenosi Radio KiM.

Vladika Grigorije smatra da će se SPC ubuduće "delovati bolje i snažnije" po pitanju sve intenzivnijih pokušaja albanskih političara i istoričara da srpsko kulturno i duhovno nasleđe preimenuju u kosovsko, pa čak i albansko.

"Tu je značajno delo napravio i vladika zapadnoamerički Maksim objavljujući knjigu o našem kulturnom, istorijskom i duhovnom nasleđu na Kosovu i Metohiji. Moja inicijativa je bila da moramo što više da govorimo u Briselu i na Zapadu uopšte, šta srpski narod ima na Kosovu. Mislim da ćemo u tom pravcu, kao Crkva, delovati još bolje i snažnije", rekao je on.

Upitan da li i kada očekuje da će biti potpisan Temeljni ugovor izmedju SPC i Vlade Crne Gore, vladika Grigorije je rekao da će sada, kada je cetinjska katedra popunjena, Temeljni ugovor biti potpisan u najskorijem roku.

Episkop Grigorije je kazao da je izbor episkopa Joanikija za mitropolita crnogorsko-primorskog bio nedvosmislen i da nije postojala nikakva mogućnost da se nešto drugo desi.