Vladika Teodosije: Kosovo i Jasenovac su temelji srpskog identiteta

vladika teodosije
Izvor: Kosovo Online

Episkop raško-prizrenski Teodosije otvorio je sinoć u Domu kulture u Gračanici audio izložbu "Jasenovac - logor smrti, zemlja živih" i tom prilikom istakao da su Kosovo i Jasenovac temelji srpskog identiteta, prenose Novosti.

"Ako bi odstupio od kosovskog zaveta i Jasenovca, srpski narod pred Bogom ne bi postojao i zato audio izložba 'Jasenovac logor smrti, zemlja živih' predstavlja sećanje na nevine žrtve i sve one koji su stradali, jer se nisu mogli uklopiti u kalupe ozloglašene NDH. Žrtve Jasenovca su naš svetionik kako bismo znali svoj put ne gledajući ni desno ni levo", rekao je Teodosije i zahvalio autorima izložbe.

Koautor izložbe Darko Nikolić rekao je Srni da je Jasenovac "velika i značajna tema" za srpski narod koja predstavlja sjajnu tačku u srpskoj nacionalnoj istoriji neraskidivo povezanu sa Kosovom.

"Inspiracija da se bavim Jasenovcem je potekla sa Kosova. Moje razumevanje Jasenovca je poteklo iz razumevanja Kosova i Metohije, a razumevanje Kosmeta je poteklo iz razumevanja Jevanđelja", naglasio je Nikolić.

Prema njegovim rečima, te tri stvarnosti su neraskidivo povezane i zato je izložba u Gračanici veoma važna.

"Ti mučenici koji su stradali u vremenima koja su iza nas podsećaju nas na značaj života, a život znači susretanje sa onima koji su bili, koji sada postoje i koji će postojati", kaže Nikolić.

Audio izložba "Jasenovac - logor smrti, zemlja živih" koristi jedinstven pristup temi logora Jasenovac. Ona predstavlja svojevrsnu ličnu umetničku refleksiju izvedenu u audio-formi koja omogućava posetiocima da sami, vođeni naratorom i svojom imaginacijom stvore slike i na taj način "vide" Jasenovac.

Autori izložbe su Darko Nikolić i Bogdan Španjević, a dizajn zvuka koji predstavlja centralni element iskustva izložbe potpisuje Natalija Strahinić. Projekat je podržalo Ministarstvo kulture Srbije, a rađen je u saradnji sa stručnjacima iz Muzeja žrtava genocida.

Otvaranju izložbe prisustvovalo je tridesetak meštana Gračanice i gradonačelnik Ljiljana Šubarić.