Vladika Teodosije: Opstanak Crkve na KiM važan za očuvanje srpskog identiteta

Beograd_240326_Vladika Teodosije
Izvor: Kosovo Online

Vladika raško-prizrenski Teodosije izjavio je danas da je veoma važno da Srpska pravoslavna crkva sa svojim svetinjama opstane na Kosovu i Metohiji kako bi očuvali svoj identitet i nasleđe istakavši da je bitno da u hramovima bude što više vernika.

"Našim životom i boravkom na svetim mestima, u manastirima i u ovim našim sredinama gde ljudi žive, mi činimo da Kosovo, može se reći, jeste i danas naše, da je ono naše nasledstvo. Ali i ono što je za nas najvažnije, da se čuje danas i srpski jezik i molitva u našim svetinjama, da se čuje i dečiji plač u sredinama gde žive Srbi, jednostavno da se vodi život koliko toliko dostojan čoveka", rekao je episkop Teodosije za Tanjug.

Napominje da naša crkva na Kosovu to jest sveštenstvo, monaštvo i verni narod, danas žive u veoma teškim i neizvesnim uslovima.

"Ne možemo da biramo uslove u kojima živimo niti da utičemo na geopolitičke promene koje se dešavaju i u svetu i kod nas, ali ono što možemo da činimo i što smo dužni jeste da odgovorimo na sve izazove, sva pitanja i sve ono što se danas dešava i što nas okružuje, istakao je Teodosije.

Eparhija raško-prizrenska ima za cilj, dodaje, da na prostoru Kosova srpska Crkva bude aktivna i živa, kao i da crkve i manastiri budu u funkciji liturgijskog života.

"Da molitva i sveta liturgija načine da budemo ono što smo stalno bili i što treba da budemo. Na prvom mestu da sačuvamo naše biće, postojanje i naš identitet", naveo je Teodosije.

Vladika je poručio da ne treba da dozvolimo da nas neko učini drugačijim nego što jesmo.

Dodaje da su neizvesna vremena pred nama i da ne znamo šta nas sve čeka u budućnosti, a pogotovo na Kosovu,

"Na osnovu onoga što slušamo i što drugi pričaju, najavljaju i predviđaju, neće biti lako nigde, a pogotovo ne na Kosovu i Metohiji, ali mi sa verom u Boga, sa nadom u Boga, puni optimizma i jevanđelske nade, uspevamo nekako da prebrodimo sve te krize, da preskočimo i nekad i uklonimo te prepreke koje nam se nalaze na putu, a sve zahvaljujući Božjoj blizini. Zahvaljujući tome što znamo da nas Gospod ne ostavlja i da je Gospod naš saputnik u svim segmentima našeg života ovde na KiM", poručio je vladika Teodosije.parhija raško-prizrenska radi na obnovi oštećenih starih srpskih crkava i vraćanju liturgijskog života u sve svetinje SPC i sredine u kojima žive Srbi na Kosovu i Metohiji.