Vladika Teodosije: U Prizrensku bogosloviju za sada upisana dva učenika

Vladika Teodosije
Izvor: Kosovo Online

Vladika raško-prizrenski Teodosije kaže da su ove godine samo dva učenika upisana u Prizrensku bogosloviju, dok su od 2011. godine, kada je obnovljen njen rad svake godine imali od 10 do 15 kandidata.

Vladika je napomenuo da se ove godine ne samo u Prizrenskoj bogosloviji, nego i u drugim krajevima javilo dosta manje učenika.

"Ove godine imamo po dva učenika u manastiru Krka, na Cetinju i u Prizrenu, ali i imamo najavu da će se još neki priključiti u septembru, sve sa nadom da održimo našu Bogosloviju i naše prisustvo na ovim prostorima", rekao je vladika.

Učenici u Prizrenu, kako je kazao vladika Teodosije, daju nadu svima koji žive na Kosovu, da je ovde moguće živeti.

"Da ovo što imamo da nam to pripada, a naročito ono što je crkva uvek bila, sveštenstvo, monaštvo, verni narod i naše svetinje", istakao je vladika.

On je apleovao na roditelje da šalju decu u Prizrensku bogosloviju, dodajući da se trude da stvore dobre uslove za učenike.

"Ove godine, zahvaljuljući našim dobrotvorima, koji su izrazili spremnost da daju stipendije, da umesto njih plaćaju internat i upis, mi imamo besplatno školovanje za tu decu. Mnoga deca su iz siromašnih porodica, imaju braću i sestre koji se takođe školuju i velika je pomoć za njih da ne moraju da plaćaju svaki mesec po 100 evra za internat, koliko to već biva kao što je u ostalim Bogoslovijama", zaključio je vladika Teodosije.