Petković: Bogoslovija je pokazatelj da smo svoji na svome, Teodosije: Moramo da sačuvamo svetinje

Slava u crkvi Svetog Đorđa u Prizrenu
Izvor: Kosovo Online

Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković poručio je iz Prizrena da obnovljena Prizrenska bogoslovija, koja danas slavi slavu Svetog Ćirila i Metodija, jeste pokazatelj da smo svoji na svome i da ovde treba da živimo, ostanemo i opstanemo.

"Odavde, iz carskg Prizrena upućujemo pozdav svim ljudima dobre volje, stari prizrenci pamte i one dane kada je ovde živelo preko 10.000 Srba. Nažalost, njih ovde nema, kao što ih nema ni u Klini, IstoKu, Peći, kao što ih nema u Prištini, ali činjenica da ovde ima par srpskih duša, da se ovde nalazi katedralni hram Svetog Đorđa, da se ovde nalazi obnovljena živa Bogoslovija koja danas slavi slavu Svetog Ćirila i Metodija jeste pokazatelj da smo svoji na svome i da ovde treba da živimo i da ovde treba da ostanemo i opstanemo", kazao je Petković, nakon liturgije i rezanja slavskog kolača u crkvi Svetog Đorđa u Prizrenu.

Petković je istakao da je Kanclearija za KiM mnogo pomogla i da će nastaviti u narednom periodu da čini sve što može kako bi Bogoslovija opstala.

"Ako je izdražala vek i po, treba i u narednim vekovima da traje, a inače i naš ovaj prelepi katedralni hram Svetog Đorđa i Bogoslovija, i mnogi hramovi ovde u Prizrenu i širom Kosova i Metohije su bili spaljeni, porušeni u pogromu 2004. godien. Obnovili smo naše svetinje zato što znamo šta obnavljamo, zato što moramo da sačuvamo naše srpsko kulturno blago ovde na KiM", dodao je Petković.

Petković je uputio čestitku u svoje i u ime predsednika Srbije Aleksandra Vučića, povodom slave i poželeo da Bogoslovija, koja traje vek i po, traje i u narednim vekovima i decenijama.

Vladika raško-prizrenski Teodosije zahvalio se svima koji su prisustvovali liturgiji i rezanju kolača u crkvi Svetog Đorđa u Prizrenu i istakao da je pravoslavna vera živa i puna ljubavi prema Bogu i crkvi.

On je rekao i da će pravoslavna crkva da opstane na Kosovu, iako je gonjena 1999. i 2004. godine, kada su stradale svetinje, a Bogoslovija bila uništena.

"Mnogi su mislili da je to kraj, ali braćo i sestre to je tek početak, početak obnovljene Bogoslovije i našeg prisustva i života u ovom gradu. Gospod je svojim vaskrsenjem dao i nama silu vaskrsenja, obnove i danaa smo ovde, nismo sami. Posetili su nas sveštenoslužitelji iz više eparhija naše crkve, iz Žičke eparhije, iz Niške, iz Mileševske eparhije, a danas imao goste iz naše sestrinske bogoslovije Svetog Jovana Zlatoutsog u Kragujevcu", kazao je vladika.

On napominje da su srca mnogih opredeljena prema Kosovu i Metohiji, kako je rekao zavetnoj zemlji i da to mora da se sačuva i nikada ne izgubi. 

"A sačuvaćemo samo ako budemo istrajni u svemu onog što je Hristovo, da se ne plašimo puta krsta, golgote, jer posle krsta i golgote dolazi stvarno vaskrsenje, a nikada nismo ni jači, ni svetliji, ni lepši nego u obnovi i u vaskrsenju. To svedoči i naša Bogoslovija koja od 2011. godine neprestano radi i donosi plodove svoje", poručio je Teodosije.

On je dodao da prizrensku Bogosloviju završava sedam generacija, ali da već ima i učenika  koji su završili svoje studije i koji su spremni da "zaoru brazdu na njivi gospodnjoj", to je dar Božiji.

Nakon liturgije Vladika Teodosije je zajedno sa direktorom Kancelarije za KiM Petrom Petkovićem i predsednikom Srpske liste Goranom Rakićem prošetao ulicama Prizrena koje vode do Prizrenske bogoslovije.

U Prizrenu je nekada živelo preko 10.000 Srba.