Vladika Teodosije: Zaštititi baštinu SPC od neodgovornog ponašanja kosovskih institucija

vladika teodosije
Izvor: Kosovo Online

Episkop raško-prizrenski Teodosije izjavio je da je neophodno sačuvati baštinu Srpske pravoslavne crkve od neodgovornog ponašanja kosovskih institucija i dodao da je razočaravajuće da ni nakon pet godina nije primenjena odluka Ustavnog suda o imovini manastira Visoki Dečani.

"Kao srpski pravoslavni episkop raško-prizrenski, čija eparhija obuhvata prostor Kosova, Metohije i Raške oblasti, osećam potrebu da izrazim najdublje razočarenje odsustvom bilo kakve konstruktivne i kompromisne reakcije od strane kosovskih institucija povodom pete godišnjice neizvršavanja odluke Ustavnog suda Kosova, kojom se manastiru Visoki Dečani priznaje njegova imovina", poručio je episkop Teodosije u saopštenju za medije.

Kako episkop Teodosije podseća, tim povodom su se oglasili šefovi EU i OEBS misija u Prištini, kao i ambasadori vodećih zapadnih zemalja (SAD, Francuske, Nemačke, Italije i Britanije) podsećajući lokalne institucije na neophodnost poštovanja sudskih odluka i vladavine prava kao temelja svakog demokratskog društva.

"Kosovski lideri su to sve potpuno ignorisali i još su uputili pismo Unesku gde se traži skidanje četiri Unesko spomenika, naših srpskih pravoslavnih manastira Pećke Patrijaršije, Dečana, Gračanice i Bogorodice Ljeviške, sa liste ugroženih spomenika svetske baštine, pod izgovorom da je Pravoslavna hrišćanska baština na Kosovu i Metohiji potpuno bezbedna", upozorava episkop Teodosije.

Takođe dodaje da je, istovremeno ministar za prostorno planiranje Kosova Ljiburn Aljiu je otvoreno izjavio, što su preneli i mediji, da je protiv izgradnje zaobilaznice oko zaštićene zone u vezi sa putem Dečani-Plav.

"Ovo znači da je ministar Aljiu kao kopredsedavajući Komisije za zaštićene zone (po funkciji) direktno odbacio odluku koju je njegov prethodnik zajedno sa svim ostalim članovima Komisije i dečanskim gradonačelnikom potpisao u novembru prošle godine i time udario šamar i međunarodnoj zajednnici koja je mnogo trudauložila u ovo rešenje. Na ovaj način se otvoreno poziva na kršenje zakona i izgradnju trazitnog puta kroz zaštićenu zonu manastira Visoki Dečani, čime se bezbednosna situacija dodatno komplikuje", poručio je episkop Teodosije.

Po njegovim rečima, sa ovakvim neodgovornim ponašanjem kosovski lideri potpuno miniraju svoju poruku Unesku i pokazuju da kosovske institucije, ne samo da nisu u stanju da zaštite srpsku pravoslavnu baštinu na Kosovu, nego da tu baštinu treba zaštititi pre svega od njih samih i njihovog otvorenog kršenja zakona i sudskih odluka.

"Srpska Pravoslavna Crkva će o ovome obavestiti sve nadležne međunarodne i druge institucije, jer ovakvo ponašanje predstavnika institucija u Prištini predstavlja direktni poziv na bezakonje, a zapaljiva retorika koju koriste, pri čemu negiraju i samo ime Srpske pravoslavne crkve (koja je pod tim imenom priznata i u kosovskom ustavu), direktno podiže etničke i verske tenzije. Naša Crkva ovo ponašanje doživljava kao još jedan u nizu primera kršenja verskih i ljudskih prava i poziva međunarodne predstavnike na Kosovu i Metohiji da adekvatno reaguju i zaustave dalju eskalaciju situacije", istakao je episkop Teodosije.

On je podsetio i na prethodno saopštenje Eparhije, da Crkva ostaje spremna za dijalog, "ali samo kada odluka Ustavnog suda iz 2016. bude u potpunosti izvršena i naša crkvena zemlja registrovana u katastru i kada se vratimo poštovanju zajednički usvojene odluke Komisije za zašitćene zone, kojom se predviđa paralelna rehabilitacija lokalnih puteva uz gradnju zaobilaznice oko zaštićene zone manastira Visoki Dečani".