Ljiburn Aljiu: Protivim se zaobilaznici puta Dečane-Plav, to je opasan presedan

Ljiburn Aljiu
Izvor: Reporteri

Кosovski ministar za prostorno planiranje i zaštitu životne sredine Ljiburn Aljiu izgradnju zaobilaznice puta Dečani-Plav nazvao je opasnim presedanom, protumačivši je kao zahtev Srpske pravoslavne crkve, prenosi Kossev.

Aljiu je rekao da je presedan opasan jer će se, kako kaže, gde god postoji zaštićena zona, tražiti zaobilaznica.

On je kazao da se protivi dogovorenoj zaobilaznici, iako je istovremeno i kopredsedavajući Saveta za primenu i nadgledanje sprovođenja Zakona o zaštićenim zonama koji se krajem prošle godine jednoglasno sporazumeo o tome.

U kosovskoj skupštini ovaj ministar je juče imao oštru polemiku sa liderom ABК Ramušom Haradinajem čija stranka upravlja opštinom Dečane i koja optužuje Кurtijevu vladu da je zaustavila sredstva za izgradnju puta.

Ljuburn Aljiu je kopredsedavajući Saveta za primenu i nadgledanje primene Zakona o specijalnim zaštićenim zonama (ZSZZ), tela u kojem je predviđeno da zajednički rade kosovska vlada, predstavnici crkve i međunarodni predstavnici.

Кrajem prošle godine, ovaj Savet se posle više godina usaglasio oko dogovora za rehabilitaciju dva puta u skladu sa ZSZZ – na međunarodnoj zaobilaznici van granica SZZ i lokalnog puta unutar SZZ, umesto nastavka proširenja lokalnog puta kojem se manastir protivio. Potpis na taj dokument stavili su svi članovi saveta, uključujući i predstavnika opštine Dečane.

U dogovoru su tada posredovali ambasador Italije na Кosovu Nikola Orlando uz ekspertizu tadašnjeg komandanta КFOR-a Mikelea Risija. Dogovoreno je da će SIM pratiti sprovođenje ovog dogovora uz podršku КFOR-a koji će delovati u sklopu svog mandata. Odluku je tada pozdravio iguman Sava, ali i zapadni ambasadori, dok je tadašnji kosovski premijer Avdulah Hoti naglasio da je Кosovo dokazalo da poštuje zakon.

Ljiburn Aljiu je sada kazao da sredstva za izgradnju puta koji grade dečanske vlasti nisu zaustavljena, već je njegovo ministarstvo „protiv ideje da se izgradi zaobilaznica od 18 km, umesto zaobilaznice od 6km, a u okviru zaštićene zone“.

„Mi uopšte nismo stopirali budžet. Ideja je da se izgradi put od 18 km – umesto 6 kilometara u okviru zaštićene zone, kroz planine i brda. Zašto? Zato što prolazi kroz određena vlasništva. To je pogrešno jer tako postavljamo opasan presedan i gde god imamo zaštićene zone, zahtevaće se zaobilaznica“, kazao je Ljiburn Aljiu, prenosi Bota Sot  iz skupštine Кosova.

Haradinaj je, međutim, Кurtijevog ministra optužio da „služi Beogradu“ i da je "laž da sredstva nisu stopirana".

„Trudiš se, izvini na rečniku, da nas lažeš u oči i nas – tamošnje stanovnike. Nemoj! Ne možemo da ti dozvolimo, možda ti ja dopustim, ali ne mogu zarad tih ljudi. Put koji nas povezuje sa Plavom nastavlja se preko planina, asfaltiran je jedan određeni broj kilometara, ne vezuj se za crkvu. I Beograd želi da ga veže sa crkvom da bi nas zadržao. Ti si tu gde želiš. Oduzimaš im budžet. Dva puta si ih udaljio. Ako te je naterao Beograd reci nam, da li ti je tu problem, i oprostićemo ti. Ama baš tako radiš“, prenosi Bota Sot.

Ljiburn Aljiu je sada, bez obzira na odluku Saveta za primenu i nadgledanje Zakona o posebno zaštićenim zonama sa kraja prošle godine saopštio:

„Što se tiče Beograda, trenutno kao kopredsedavajući Saveta za primenu i nadgledanje, suočavam se sa jednom važnom činjenicom a to je prihvatanje zaobilaznice puta Dečane-Plav. Taj put je jedan od prioriteta, sada se ja protivim toj zaobilaznici. Crkva traži tu zaobilaznicu. Da sam ja Beogradov prihvatio bih, ali nisam Beogradov i shodno tome odbijam tu zaobilaznicu“.

Inače nekadašnji kosovski predsednik Hašim Tači bio je prvi zvaničnik koji je prihvatio uz posredovanje međunarodnih predstavnika da se izgradi zaobilaznica.

A međunarodni predstavnici – ambasadori Кvinte na Кosovu su prekjuče podsetili na petu godišnjicu ustavne odluke da se manastiru vrati zemlja, koja još uvek nije sprovedena u delo. Manastir je juče posetio i šef OEBS-a Majkl Devenport, koji je podsetio na podršku ove organizacije SPC u „očuvanju njenog kulturnog i verskog nasleđa“.

U jeku je i objavljivanje pisama najviših kosovskih zvaničnika o tome da manastir koji je i pod Uneskovom zaštitom, nije ugrožen, te da se promene međunarodne odluke o njemu i još tri manastira SPC na Кosovu.

Put koji lokalne vlasti nastavljaju da grade godinama uprkos protivljenju manastira Visoki Dečani upravo je jedan od razloga da se manastir početkom ovog aprila uvrsti na listu 7 najugroženijih evropskih spomenika kulture za ovu godinu, što je takođe izazvalo revolt kosovskih vlasti pa su i njima u tri navrata pisali.

Miodrag iz Peći
22. Maj 2021.
Čitav svet govori da se putom uzurpira manastirsko zemljište i radovima ugrožava statiku 8 vekova star manastir za rad obilaznice 7-8 kilometara duže obilaznice kažu to je pod uticajem Srbije. U poslednje radite u korist svoje štete i tu ste sami krivi što su vam doze vakcine sve dalje, dogovor sa Srbijom i evropska perspektiva sve dalje.