Vučić: Izvoz IT sektora u prva tri meseca skoro 600 miliona evra

Vučić u Naučno tehnološkom parku
Izvor: Instagram

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas tokom obilaska Naučno-tehnološkog parka Beograd, zajedno sa predsednikom Evropskog saveta Šarl Mišelom, da je Srbija u prva tri meseca ove godine ostvarila izvoz u IT sektoru u vrednosti od skoro 600 miliona evra, prenosi RTV.

Vučić je rekao da je Srbija, na početku procesa digitalizacije, pre tri, četiri godine, imala godišnji izvoz u tom sektoru oko 500 miliona evra, dok je taj izvoz sada prevaziđen već u prvom kvartalu.

"To je ogromna i fantastična promena u odnosu na prethodnih tri ili četiri godine", rekao je Vučić.

Naglasio je da je ponosan na mlade ljude koji razvijaju IT sektor u našoj zemlji i istakao da imamo puno pametnih mladih ljudi.

Takođe, rekao je da za NTP Beograd treba da se gradi još jedna zgrada i da je pre četiri godine tu bilo svega dvadesetak inovativnih kompanija, dok ih sada ima oko 120.

Vučić i Mišel su u Naučno-tehnološkom parku Beograd prisustvovali potpisivanju sporazuma o zajedničkom projektu odnosno finansiranju srpske istraživačke i startap zajednice u ukupnom iznosu od 84,5 miliona evra.

Četiri kompanije koje posluje u NTP Beograd biće finansirane ovim sredstvima, a to su: "Charge&Go, Anoris Technology, Pirate Art & Design".

Sporazum u ukupnom iznosu od 84,5 miliona evra potpisali su šef Delegacije EU u Srbiji Emanuel Žiofre i predstavnik Svetske banke u Srbiji Dušan Vasiljević.

Od ukupne vrednosti projekta, EU će donirati 41,5 miliona evra, dok će Svetska banka dati kredit u iznosu od 43 miliona evra.

Projekat će biti realizovan u saradnji sa Fondom za nauku Republike Srbije i Ministarstvom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

Vučić je razgovarao sa vlasnikom "Charge&Go" Milošem Kostićem koji mu je predstavio inovativnu platformu koja umrežava vozače električnih automobila i vlasnike punjača.

Pomoću platforme se može upravljati energijom i potrošnjom na samim sistemima stanica, kao i obaviti daljinska provera svakog punjača.

"Prazna vam je baterija i pitate se gde da pronađite punjač, kako to da obavite i koliko to košta", rekao je Kostić i istakao da preko vozači mogu putem jednog klika na mobilnom telefonu da pronađu punjač, obave usluge i završe put.

Kaže da su animirali različite kompanije, na primer Puteve Srbije i benzinske stanice i da sada imaju u svojoj mreži 44 javna punjača dostupna za vlasnike električnih automobila.

Vučić je razgovarao i sa predstavnicima "Anoris Technology", koji su objasnili da su napravili prvu u svetu pametnu rukavicu za slepe osobe, koja im pomaže da se orijentišu u prostoru, da prepoznaju boje, novčanice i objekte, a staratelji ili prijatelji da prate njihovo kretanje.

Vođa tima je rekao da takva rukavica košta svega 380 evra u Srbiji i da je to kod nas prva moderna tehnologija za tu namenu