Za buduće srednjoškolce iz Raške besplatan smeštaj u domu u Leposaviću

Srednja škola Leposavić
Izvor: Kosovo Online

Osnovne škole na teritoriji opštine Leposavić, posebno isturena odeljenja u seoskim sredinama, zbog nedostatka broja učenika poslednjih godina se gase, a budući srednjoškolci iz srpskih sredina sve češće se odlučuju da srednju školu upišu u centralnoj Srbiji.

Kako bi privukli mlade na sever Kosova nadležni su obezbedili čak i besplatan smeštaj u srednjoškolskom domu za buduće srednjoškolce iz Raške koji odluče da nastave školovanje u Leposaviću. 

Iako prosvetari smatraju da nema razloga da mali maturanti nastavljaju školovanje van srpskih sredina na Kosovu, roditelji se često odlučuju na ovaj korak. Ovakva praksa će se svakako odraziti na zaposlenost jer su škole sve praznije, pa prosvetni radnici ostaju bez neophodnog fonda časova. I ne samo to, oni koji se školuju u nekom drugom mestu najčešće se tamo i zapošljavaju. 

Direktor srednje Tehničke škole u Leposaviću Slađan Radović u razgovoru za Kosovo onlajn upozorava na posledice odlaska mladih. 

"Poslednjih deset godina najveći problem imamo sa osnovnim školama u okolnim selima Vračevo i Belo Brdo, kao  i u mesnoj zajednici Sočanica, koje su zbog nedostatka učenika pred gašenjem. U njima je nekada bilo više đaka nego što ih je sada ukupno osnovnoj i srednjoj školi u Leposaviću. Sve ovo dovoljno govori koliki je naš problem“, izjavio je Radović.

Proces smanjenja učenika je lančan, prenosi se na srednje škole, a onda i na fakultete na severu Kosova.

Granice su pomerene. Donedavni trend upisivanja fakulteta u nekom od gradova u centralnoj Srbiji zamenjen je  upisivanjem srednjih škola u Kraljevu, Nišu, Kragujevcu ili Beogradu. 

"Koji je razlog za to ja iskreno ne znam, ali po svemu sudeći to je neki vid pomodarstva koji je popularan među mladima. Većinu tih škola ili smerova koje upisuju đaci u školama u pobrojanim gradovima postoje kod nas na severu, tako da mi iskreno nije jasno koji je razlog njihove odluke”, dodaje Radović.

Trend odlaska mladih će pogoditi i zaposlene u prosveti koji će na ovaj način ostajati bez potrebne norme a zatim i radnog mesta jer će biti proglašeni za tehnološki višak.

Rok za upis u srednje škole se približava pa se nadležni nadaju da će ove godine biti bolja situacija sa brojem đaka s obzirom na činjenicu da budući srednjoškolci iz Raške koji dolaze na školovanje u Leposavić imaju obezbeđen besplatan smeštaj u srednjoškolskom domu.

“S obzirom na situaciju koja je prisutna godinama unazad, nadamo se da će ove godine sva odeljenja naše škole biti popunjena jer imamo smerove u područiju rada elektrotehnike koji su atraktivni i veoma traženi kao zanimanje. Želimo da privučemo što više đaka iz Raške kojih je nekada u našoj školi bilo mnogo više, ali zbog situacije sa administrativnim prelazom nažalost poslednjih godina se taj broj znatno smanjio. Raduje činjenica da sada u ponudi imamo i učenički dom koji bi im olakšao školovanje ovde da ne moraju da putuju”, ističe direktor.

Radović naglašava da je obrazovni sistem na severu Kosova na visokom nivou i da su svi đaci koji su ovde završili srednju školu i fakultet postali stručnjaci u svojim oblastima.