Za osam godina rada porodilišta u Pasjanu, na svet došlo više od 1.000 beba

Porodilište Pasjane
Izvor: Kosovo Online

U porodilištu Opšte bolnice u Pasjanu koje funkioniše u sastavu zdravstvenog centra Gnjilane koje je otvoreno u januaru 2015. godine, rođeno je do sada ukupno 1.047 beba.

Porodilište u Pasjanu je jedino seosko porodilište u Evropi. Tadašnji premijer, a sada predsednik Srbije Aleksandar Vučić otvorio je 2015. godine ovo porodilište.

U porodilištu u Pasjanu najčešće dolaze porodilje iz Kosovskog Pomoravlja, a u poslednje vreme dolaze i iz Sirinićke župe, ali ima slučajeva kada dolaze i iz Centralne Srbije, ističe pomoćnik direktora zdravstvenog centra Gnjilane dr Dejan Jocić.

"Porodilje koje dolaze u porodilištu u Pasjanu uglavnom su iz Kosovskog Pomoravlja, međutim, u poslednje vreme dolazi sve veći broj porodilja iz opštine Štrpce, a jedan broj Albanki se takođe ovde porađa. Ono što je karakteristično za ovo područje je da je natalitet veći u odnosu na centralnu Srbiju, a rekord je postignut prošle godine kada je rođeno ukupno 160 beba. Ove godine do sada je rođeno 105 beba i nadamo se da ćemo sustići taj broj" ističe dr Jocić.

Ono na šta su najviše ponosni je kada je rođena 1000. beba kojoj je ime Lazar dao lično predsednik Vučić, kaže dr Jocić.

"To je bila na neki način kruna našeg rada rađanje hiljadite bebe, to je bilo 25. jula ove godine, kum te bebe je bio predsednik Srbije Aleksandar Vučić na šta smo mi jako ponosni. Ono što mogu da kažem je da su uslovi rada ovde odlični, imamo dobra tehnička sredstva koja su neophodna za rad kao i stručan tim lekara koji je jako iskusan i za sada nije bilo problema", rekao je dr Jocić.

Snežana Ivanović glavna sestra ginekologije i akušerstva ističe da žene koje su se ovde porodile stekle veliko poverenje tako da se i za svaki naredni porođaj odlučuju za ovo porodilište.

"Što se našeg rada tiče, mislim da su žene stekle poverenje u nas pa nam dolaze u velikom broju, a i žene koje su se ranije porodile ponovo dolaze u naše porodilište jer su stekle poverenje kako u nas medicinske sestre tako i u lekare. Ovde se pored prirodnih porođaja radi i carski rez kao i neke hladne operacije jer smo tako opremljeni, tako da dolaze i žene iz Centralne Srbije a ne samo sa našeg područja", kaže Ivanović.

Milica Nojić iz Pasjana kaže da će joj ovo biti drugi porođaj u ovom porodilištu i veoma je zadovoljna uslovima kao i sestrama i lekarima koji se brinu o njoj.

"Dolazim iz Pasjana, ovo će mi biti druga beba, sestre su veoma dobre prema meni, i prvi put sam se veoma lepo porodila ovde, ne znam šta bi drugo mogla da kažem", rekla je Nojić.

Sem porodilišta u sastavu opšte bolnice funkcionišu i dva odeljenja i to odeljenje pedijatrije i ginekologije. Zdravstveni centar Gnjilane pokriva područje Kosovskog Pomoravlja u prečniku 100 puta 60 kilometara gde se nalaze oko 35 ambulanti i zdravstvenih stanica koje uspešno funkcionišu i pružaju zdravstvene usluge.