Završni maturski ispit kruži društvenim mrežama, više od 100 učenika isključeno

Škola.jpg
Izvor: Reporteri

Završni maturski ispit pojavio se na društvenim mrežama, a Ministarstvo prosvete najavilo je da će više od 100 učenika, koji su administratori grupa na tim društvenim mrežama, biti isključeno iz polaganja testa, prenosi Reporteri.

Organizacija ETEA, koja je pratila test, pozvala je da se test suspenduje, a direktor te organizacije  Agon Ahmeti izjavio je da je prepisivanje na maturskim testovima alarmantno, pre svega zbog mogućnosti koje pružaju društvene mreže i tehnološka oprema.

Ahmeti je rekao da su u grupama u kojima se dele odgovori na testove članovi i profesori, ne samo studenti ili njihove porodice.

"Ove godine članovi ovih grupa su i profesori, roditelji, i ono što je bilo najčudnije uključeni su i studenti koji posredno, nude pomoć kada se upiše fakultet. To je kolektivna obmana, a najveće žrtve su sama deca koja polažu testove", rekao je Ahmeti.

Kazao da su oko 25 odsto učenika članovi ovih grupa koje imaju oko 5.500 članova.

On je naglasio da su slučaj prijavili Ministarstvu prosvete, gde su poslali svoja svedočenja i izrazili spremnost da pomognu u identifikaciji administratora grupa i da svedoče da li u tim grupama ima nastavnika ili ne.

"Poslali smo naše dokaze kojih ima u izobilju i mi smo izrazili spremnost da ponudimo pomoć ukoliko postoji interes za identifikaciju administratora", naveo je on.

On je ocenio da je razumnije obustaviti testove.

"Izdali smo neke preporuke koje smo podelili sa institucijama, smatramo da je razumnije obustaviti ovaj test, jer vidimo takve dimenzije prepisivanja i ovde samo doprinosimo načinu kopiranja i prevare, dok sa druge strane, izazivamo nepotreban stres, paniku kod dece jer ovaj test nema rezultat i svrhu koja je zamišljena i za šta se održava", rekao je on.

Dodao je da  postoje uređaji koji sprečavaju signal interneta, a samim tim i povezivanje sa ovim grupama.

Šef odeljenja za ocenjivanje u Ministarstvu prosvete Fatmir Eljezi kazao je da je test počeo na vreme u svim ispitnim centrima, ali tvrdi da je prema prvim informacijama više od 100 učenika isključeno sa ispita zbog prepisivanja.

"Na početku procesa, komisija u centrima za testiranje saopštila učenicima da je zabranjeno unositi telefon u salu, većina učenika je poštovala ovo pravilo, ali neki učenici su uspeli da unesu telefon u učionice, gde su neki od njih uspeli da fotografišu test, ali je većina njih napustila test. Oko 100 studenata je isključeno sa ispita na osnovu prvih informacija, pošto nisu svi materijali vraćeni Ministarstvu", naglasio je Eljezi.

On je najavio da će učenici koji su isključeni polagati ispit u avgustu, dok će za administratore grupa biti preduzete mere.

Eljezi je istakao da istraga treba da otkrije ko stoji iza ovih grupa na društvenim mrežama. 

Očekuje se da rezultati maturskog ispita budu objavljeni 27. juna.