Zbog remonta dva bloka termoelektrane moguće novo poskupljenje struje na Kosovu

KEK
Izvor: Lajmi.net

Zbog remonta dva bloka Termoelektrane "Kosovo B", koje će trajati pola godine, Kosovo će morati da uvozi električnu energiju, pa se ne isključuje da će doći do novog poskupljenja struje, prenosi Koha.

Cena električne energije na Kosovu je početkom aprila poskupela za 14 odsto.

Remont dva bloka termoelektrane smanjiće proizvodnju električne energije pa će potrebne količine biti popunjene iz uvoza, po skupljoj ceni nego što Kosovska kompanija za distribuciju električne energije (KEDS) trenutno snabdeva Kosovsku energetsku korporaciju (KEK). 

Iako sa porastom temperatura dolazi do smanjenja potrošnje električne energije, KEDS uvozi oko četiri hiljade megavata električne energije dnevno za pokrivanje potreba potrošača. Nedostatak domaće proizvodnje doveo je do povećanja uvoza energenata.

Ovakvo stanje trajaće najmanje šest meseci, pošto je planiran niz radova u dva bloka Termoelektrane „Kosovo B“.

„Termoelektrana TC-B tokom 2023. godine imaće dva kapitalna remonta blokova B-1 i B-2, svaki u trajanju od po tri meseca. Prema planu, kapitalni remont bloka B-2 počeo je 16. aprila i očekuje se da će biti završen nakon tri meseca kada je planiran i početak kapitalnog remonta bloka B-1“, saopštio je KEK.

Pored kapitalnih remonta u ovim blokovima, planirana je realizacija niza projekata koji imaju za cilj povećanje proizvodnih kapaciteta i operativne sigurnosti blokova.

KEK nije objavio procenjene troškove svih projekata koji će se realizovati. Trenutno megavat struje na međunarodnim tržištima košta od 100 do 200 evra, dok KEDS isporučuje KEK-u po ceni od 29 evra po megavatu.