Zobenica: Bojim se da na Kosovu ne postoji interes da se pronađu Oliverove ubice

Protest zbog ubistva Olivera Ivanovića
Izvor: Facebook

I nakon šest godina nakon ubistva lidera Građanske inicijative "Sloboda, demokratija, pravda" Olivera Ivanovića, kada je reč o istrazi i pronalasku počinioca, na istim smo polaznim tačkama kao i 16. januara 2018. godine, kazao je Aleksandar Zobenica, jedan od organizatora protesta podrške Ivanoviću 2015. godine dok je bio u prištinskom pritvoru.

"Nažalost, šest godina nakon ubistva Olivera Ivanovića na istim smo, polaznim, tačkama kao i tog jutra kada je ubijen. Istraga se nigde nije pomerila i to nešto šturih informacija koje su izlazile i dolazile do javnosti, ništa ne znače", kazao je Zobenica za Kosovo onlajn.

Zobenica dodaje da nije siguran ni da li je više bilo kome interes da se pronađu ubice Olivera Ivanovića, te da se boji da čak takav interes i ne postoji.

"Kao njegov prijatelj, zaista verujem da ćemo jednom saznati, ali kada će to biti zaista nisam siguran. Očekujem da država Srbija bar nešto uradi s obzirom na to da je taj čovek čitav svoj život proveo služeći ovoj državi na različite načine", navodi.

Podsećajući da istragu vode kosovske institucije, Zobenica ističe da je siguran da ako se oni budu pitali, ubice nikada neće biti pronađene.

"Zadnji put sam bio na Kosovu u decembru 2017. godine i to sa Oliverom, posle toga nisam išao. Kakva je situacija tamo znam iz medija i od prijatelja sa kojima se čujem. Verujem da nikome, što se tiče kosovskih institucija, nije u interesu da se sazna, jer odakle god naručilac bio, egzekutor je sigurno bio sa Kosova i Metohije, tako da siguran sam da ako se oni budu pitali neće biti pronađen ubica, iako oni već verovatno znaju ko je, samo im nije u interesu da objave", navodi.

Komentarišući optužbe na račun rukovodstva države Srbije da je umešana u to ubistvo, Zobenica kaže da je bilo raznih mešetarenja, raznih priča, kao i da su posle ubistva Ivanovića bili održani i neki politički protesti u Srbiji koji su bili vezani za to ubistvo.

"Zaista to ne bih mogao da to komentarišem jer eksploatisanje bilo čije smrti u bilo kom političkom kontekstu za mene je nonsens. Što se tiče daljeg političkog angažovanja ljudi oko Olivera, video sam čak da su oni koji su bili oko njega aktivni i dalje u nekim drugim političkim organizacijama. Nemam ništa protiv, ali suština je da zbog njegove najuže porodice treba naći njegove ubice, da bi se on smirio, jer ceo život je bio u službi države", poručio je Zobenica.