Aljiu sa predstavnicima EU obišao radove na železničkoj pruzi

Ljiburn Aliu
Izvor: Ekonomia Online

Ministar životne sredine, prostornog planiranja i infrastrukture Ljiburn AlJiu je zajedno sa predstavnicima EU i sekretarijata transporta obišao radove na železničkoj pruzi koja spaja Đeneral Janković sa Leškom, prenosi Ekonomija onlajn.

Ministar Aljiu je ovom prilikom rekao da će Kosovo biti povezano sa zemljama regiona železničkom linijom, koja je prema njegovim rečima veoma važna za transport robe i putnika.

"Mi se nalazimo na mestu gde železnička pruga povezuje Đeneral Janković sa Lešakom. Došli smo da posetimo radionicu za ovaj projekat koji je važan koji se odnosi na sanaciju železničkih pruga. Ovaj projekat je u fazi završetka od Kosova Polja do Mitrovice. Kosovo će biti povezano sa regionom sa svih strana i biće omgućeno slobodno kretanje robe i putnika“, rekao je Aljiu.

Predstavnik EU, koji je direktor transportne zajednice Matija Zakonćek, govorio je o značaju železničke pruge i povezanosti sa Makedonijom i EU.

"Suštinski prioritet EU je modernizacija transporta u regionu. Preko Srbije postoji samo jedan. Gledajući glavne železničke stanice, kroz stanice ima prostora da u roku od sat vremena prođe 40 vozova i to bi trebalo da se desi. Možemo da učinimo železnički saobraćaj na Balkanu modernim i konkurentnim. Sutra imamo važan ministarski sastanak, gde ćemo razgovarati o tome kako će se tačno napraviti pomorsko-železnička saobraćajna mreža koju podržava EU", kazao je Zakonćek.

Predstavnik EU Luđi Bruso rekao je da je železnička pruga od Đeneral Jankovića ka severu vredna 250 miliona evra i da će biti gotova za dve, tri godine.

"Danas ću napomenuti da ljudi treba da dođu i vide šta radimo za Kosovo. Narod Kosova treba da zna da radimo prave stvari. Ovi radovi biće završeni za dve do tri godine. Sada moramo da znamo da radimo važne stvari za budućnost privrede. To je modernizacija Kosova i mi radimo“, rekao je on.