Bauš: Investicioni samit EBRD stavlja nas na mapu regiona vrednih ulaganja

Bauš
Izvor: Kosovo Online

Važno je da se ne razmišlja samo o politici, već i na podizanju veće ekonomske svesti u regionu, kaže za Kosovo onlajn ekonomski analitičar iz Skoplja Abil Bauš. Upravo zbog toga, smatra da je predstojeći Investicioni samit za Zapadni Balkan u Londonu dobra prilika koja nas stavlja na "mapu mesta vrednih ulaganja".

Bauš navodi da samiti koji nam dolaze iz Evropske unije i evropskih ili integracionih inicijativa, daju znak da je ekonomska saradnja u regionu Zapadnog Balkana značajna i za EU. 

"Ovo nas stavlja na mapu mesta koja su vredna ulaganja. Zato je veoma važno da imamo saradnju među nama u regionu. Ovi investicioni samiti obezbeđuju drugačiji način komunikacije između naših zemalja, a svi zajedno bi imali još veći uticaj kada bi ušli u Evropsku uniju. Ovo je prvi put da ne razmišljamo samo o politici, već radimo na podizanju veće ekonomske svesti u regionu", kaže Bauš.

On objašnjava da smo pojedničano malo tržište, ali da kao region možemo da budemo konkurentni.

"Nije davno vreme kada smo živeli u jednoj državi, osim Albanije, u tom zapadnobalkanskom krugu, ali je i ona bila u tom sistemu. Tada smo imali jedan sistem i jednu strategiju. Zemlje su bile podeljene da rade različite projekte. Jedni su bili zaduženi za poljoprivredu, drugi za turizam, treći za tešku industriju. I to sada nije teško ustanoviti. Da li smo konkurentni kao zemlje, naravno da jesmo, ali smo mi male zemlje, pojedinačno smo malo tržište. Kao region možemo da budemo konkurentni drugim regionima koji su, da budemo iskreni, dobili velike pogodnosti nakon ulaska u sistem Evropske unije, poput Rumunije, Bugarske, Poljske, Češke…", kaže analitičar iz Skoplja i kao primer navodi baltičke zemlje. 

"Zajedno su ostvarili regionalnu saradnju koja im je donela veliki uticaj u privredi. Ovde i sad treba da iskoristimo trenutak, ne samo da bi naše male privrede bile konkurentne, već moramo zajedno da uradimo taj infrastrukturni i ekonomski obim, kao i energetsku efikasnost", navodi on.

Bauš ocenjuje da se politički zemlje u regionu razlikuju, ali da ekonomske razlike nisu velike. 

"Sve zemlje su bliske po načinu života i ekonomskoj aktivnosti. Da, politika nas dovodi u situaciju koja nas čini drugačijima, ali ekonomska saradnja nam je veoma važna, posebno posle kovid krize, energetske krize i krize sa elementarnim proizvodima. Teškoće će postojati, ali svest da će ekonomska saradnja doneti rast i razvoj u celom regionu, a posebno u našoj zemlji, veoma je važna", navodi analitičar.

Kada je u pitanju Severna Makedonija on veruje da se nalaze u dobroj poziciji.

"Mi smo multietnička država, država koja svima daje mogućnost da otvaraju poslove i budu ekonomski nezavisni. Kod nas politika ponekad uništava preduzetnički duh naših građana. Makedonija ima kapacitet i može da bude primer svim drugim zemljama da se može ostvariti ekonomski razvoj. A kako tu stići? Kroz obrazovanje, infrastrukturu, zdravstvo, da svuda investirate i dobijete uticaje za koje država može biti dobar primer. Imamo dobar početak, dobar smo primer, ali negde nailazimo na te političke probleme koji nam se dešavaju svakodnevno. Možemo da budemo dobar primer, imamo dobru poziciju u tom regionu Zapadnog Balkana, imamo oko sebe dve zemlje koje su u Evropskoj uniji, mi smo Nato država, imamo relaksirane etničke odnose, svima je dozvoljeno da rade kod nas. Jedino što nam je potrebno je veći uticaj na strateške ciljeve, posebno u privredi", kaže Bauš.