Sejdarasi: Cilj sastanka u Londonu projekti od zajedničkog interesa za region

Bardi Sejdarasi
Izvor: Kosovo Online

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) ima poseban interes za finansiranje projekata na Zapadnom Balkanu kao najveći investitor u ovom regionu, a cilj predstojećeg investicionog samita u Londonu su projekti od zajedničkog interesa, smatra Bardi Sejdarasi, urednik ekonomije na Radio-televiziji Albanija i direktor Udruženja “ProEksport Albanija”.

Sejdarasi objašnjava da je sastanak u Londonu tradicionalan i da je održan šest puta za 10 godina. 

“Evropska banka za obnovu i razvoj ima veoma dugu istoriju saradnje sa zemljama u regionu, uključujući i Albaniju. Dosad je uložila više od 18 milijardi evra i nastavlja da investira. Cilj londonskog sastanka je da se identifikuju projekti od zajedničkog interesa. Ne radi se o konkretnim projektima svake zemlje, ali imam informacije da EBRD želi da finansira projekte u regionalnom okviru i banka može da finansira više nego što to mogu pojedinačne zemlje. Banka je zatražila da i same države regiona imaju zajedničke projekte koji utiču na celokupni teritorijalni integritet Zapadnog Balkana. Koliko ja znam, albanska vlada, ali i vlada Kosova, osmišljavaju takve projekte, koji se protežu van zvaničnih državnih granica, a za koje je potrebno finansiranje, posebno kada su u pitanju projekti za infrastrukturu, za čistu energiju...”, kaže Sejdarasi. 

Ocenjuje da su ovi sastanci važni ne samo za EBRD, već i za sve zemlje regiona koje su već počele da rade na nekim zajedničkim projektima.

“Ove investicije se dodaju finansiranju Evropske Unije. EU je stavila na sto novi Plan rasta o kome se nedavno razgovaralo i države su počele da predstavljaju svoje projekte. Plan rasta od šest milijardi evra, ali i drugi planovi, imaju veliki uticaj na zemlje Zapadnog Balkana, ne samo zato što obezbeđuju saradnju koja često nedostaje, već i da nam pomognu i stvore “kapiju” za ulazak u EU”, smatra ekonomista iz Tirane.

Sejdarasi dodaje da je dosad potvrđeno učešće pet visokih predstavnika iz regiona, ali ne i iz Albanije.

“Albanski premijer Edi Rama još nije odobrio svoje učešće. Možda u Vladi smatraju da je Rama ovih dana imao mnogo sastanaka u inostranstvu, čak i skoro svaki dan u februaru - u Berlinu, Briselu, prošle nedelje u Ankari... Možda će biti neki drugi predstavnik albanske vlade, možda zamenica premijera (Baluku), koja je ministarka energetike i infrastrukture. U svakom slučaju, bez obzira na probleme koje albanska vlada može imati sa stranim finansijerima, uključujući i Evropsku banku za obnovu i razvoj, prisustvo premijera je važno na ovakvom regionalnom sastanku. Nadam se da će Rama učestvovati”, kaže Sejdarasi.